Nieuws

Dutch Doc Photo Award niet meer elk jaar uitgereikt
31.03.2015

De afgelopen vijf jaar werd de Dutch Doc Photo Award van
€ 20.000,- jaarlijks toegekend aan de maker(s) van het beste Nederlandse documentaire fotografieproject van het voorafgaande jaar. Het doel van de prijs, om de kwaliteit van documentaire fotografie in Nederland te stimuleren en de mogelijkheden voor fotografen te creëren om documentair werk te maken en die aan een zo breed mogelijk publiek te tonen, zal in de nieuwe opzet voorop blijven staan.

De vijfde editie van Dutch Doc Photo werd vorig jaar met een tentoonstelling en prijsuitreiking in het Tropenmuseum met veel enthousiasme door de pers en het publiek ontvangen. De presentatie van alle 34 voorgedragen inzendingen trok in zes weken tijd ruim 13.500 bezoekers. De aan Rob Hornstra en Arnold van Bruggen uitgereikte Dutch Doc Photo Award voor het ‘Sochi Project’ kreeg veel bijval van het vakpubliek. De Anna Cornelis Publieksprijs ter waarde van € 5.000,-, werd uitgereikt aan Jimmy Nelson voor 'Before They Pass Away'.

Rob Hornstra & Arnold van Bruggen
beloond voor moed en ambitie
10.06.2014
Prijsuitreiking
dinsdag 10 juni
20.00 uur
in het Tropenmuseum
05.06.2014

Standaard berichttekst

Tentoonstelling in het
Tropenmuseum geopend!
Kom langs en stem op je favoriet.
28.05.2014
Tentoonstelling
Dutch Doc Photo Award 2014
in het Tropenmuseum
van 23 mei - 6 juli
03.05.2014

woensdag 16 april:
Presentatie en debat longlist in Pakhuis De Zwijger
09.04.2014

Op woensdagavond 16 april maakt Dutch Doc Photo de stand van zaken op van de Nederlandse documentaire fotografie. Lars Boering (directeur FotografenFederatie) neemt het publiek in een sneltreinvaart mee langs de 34 documentaire projecten die zijn voorgedragen voor de Dutch Doc Photo Award 2014. Op basis van het essay 'Het documentaire tekort: een democratische kunstvorm bij uitstek?' van Taco Hidde Bakker wordt het publiek met prikkelende stellingen uitgenodigd de Nederlandse documentaire fotografie te bevragen en te bediscussiëren. Met onder anderen Frits Gierstberg (oa Hoofd Tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum en één van de experts), Anke Bangma(conservator fotografie en hedendaagse kunst Tropenmuseum) en Henk Wildschut (fotograaf en bestuurslid stichting Dutch Doc Photo).

Nederland heeft een rijke traditie op het gebied van documentaire fotografie. Ed van der Elsken, Johan van der Keuken, Sem Presser, Cas Oorthuys en Koen Wessing om slechte enkele gerenommeerde fotografen te noemen die nog voor de oorlog geboren werden, vormen de basis voor de huidige generatie Nederlandse documentaire fotografen. Dutch Doc Photo wil deze generatie, die onlangs door Martin Parr werd omschreven als een groep die op eenzame hoogte staat, blijven stimuleren.

Aanvang: 20.00 uur
Duur programma: ca. 2 uur
Entree: gratis

Meld je aan via Pakhuis de Zwijger (www.dezwijger.nl) of via info@dutchdocaward.nl

Zes nominaties voor shortlist
"Photography is still the very Medium"

21.03.2014

"Documentaire fotografie is de aanduiding van een onbeschermd gebied tussen kunst en journalistiek. Wie het beste uit die twee disciplines in een vrije, eigen vorm weet te verenigen,  bereikt dat 1 + 1 = 3. Daar zochten we als jury naar en het was een feest om bij de beoordeling gezamenlijk in zo'n verscheidenheid aan werk ondergedompeld te zijn", aldus juryvoorzitter Dirk van Weelden. Naast Van Weelden maakten Anke Bangma, Francis Hodgson, Femke Lutgerink, Andrea Stultiens en Stephan Vanfleteren deel uit van de jury. Hodgson vatte de oogst aan het einde van de dag als volgt samen: "Photography is still the very Medium".

De jury had de zware opgave om uit 34 projecten van de longlist maximaal zes projecten te nomineren voor de shortlist. Met de zes nominaties meent de jury een mooie dwarsdoorsnede te hebben geselecteerd van het beste dat er op het gebied van de Nederlandse documentaire fotografie in 2013 is verschenen; van beginnend tot bewezen talent en van multimediale presentatie tot magazine. Maar het boek blijft het belangrijkste medium waarin documentaire fotografie projecten gestalte krijgen. Opvallend is dat de meerderheid van de nominaties bestaat uit samenwerkingen die volgens de jury de projecten meer diepgang en gelaagdheid geven.

Hoewel Dutch Doc Photo geen definitie van documentaire fotografie hanteert en evenmin grenzen wil benoemen, was de jury gevraagd in het selectieproces een aantal aspecten te betrekken. De shortlist projecten onderscheiden zich door creativiteit en vakmanschap van de maker(s), het gekozen onderwerp dat op inspirerende wijze is vertaald naar het publiek, het onderzoek waaruit de diepgang en betrokkenheid van de maker(s) is vervat, het persoonlijke engagement van de maker(s), de vertaling ervan in een rijke visualisatie en het experiment dat zorgt voor de noodzakelijke vernieuwing van de documentaire fotografie.

Samira Ben Laloua/Frank Bruggeman/Ernst van der Hoeven positioneren zich met Club Donny als een interdisciplinair platform dat met bijna terloopse fotografie de groeiende belangstelling voor de natuur in de urbane omgeving blootlegt. Het tiende en tevens laatste nummer van het magazine verscheen in 2013.

Het Sochi Project van Rob Hornstra en Arnold van Bruggen is het indringende en veelzijdige verslag van een 5 jaar durende zoektocht naar de achterliggende verhalen van een regio die zich opmaakt voor de Olympische Winterspelen 2014. De verslaglegging ervan in 2013 bestaat uit een reizende tentoonstelling, een online documentaire en twee boeken.

In Only in Burundi nemen Anaïs López en Eva Smallegange de lezer mee op hun reis door een verscheurd land waar de sporen van de burgeroorlog nog steeds tastbaar zijn. Hun ontmoetingen met de Burundese bevolking legden zij vast met een sensitieve en kleurrijke beeldtaal. Het boekje is in eigen beheer uitgegeven.

Jan Rosseel studeerde in 2013 met Belgische Herfst af aan de afdeling fotografie van de KABK in Den Haag. In deze intieme documentaire brengt hij de feiten van de bloedige roofoverval van de Bende van Nijvel, waarbij Rosseel zijn vader verloor, opnieuw onder de aandacht. De eindexamententoonstelling met een in eigen beheer gemaakt boek maakt deel uit van het project.

Het boek NL geeft de zoektocht weer van Bert Verhoeff naar wat ons Nederlanders karakteriseert. Hij slaagde erin dit buitengewoon alledaagse onderwerp met een enigszins afstandelijke en professionele blik, soms anekdotisch en soms encyclopedisch, vast te leggen.

Het FAS-project, een samenwerking van Allard de Witte en Joost Bos, bestaat uit een krachtige multimediale presentatie die de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap in beeld brengt. De passie waarmee het duo de belevingswereld van kinderen met een mentale en fysieke beschadiging vastlegt, verrast en ontroert.


Op woensdag 16 april vindt in Pakhuis de Zwijger een presentatie en debat plaats met de longlist en shortlist als leidraad. De shortlist en een overzicht van de longlist zijn vanaf donderdag 22 mei bijna twee maanden lang te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. Op dinsdag 10 juni wordt de prijswinnaar van de Dutch Doc Award 2014 bekend gemaakt in de Marmeren Zaal van het Tropenmuseum.

 

 

Rijke en gevarieerde longlist Dutch Doc Award 2014
19.02.2014

De longlist voor de vijfde editie van de Dutch Doc Photo Award laat een grote variatie zien, zowel wat betreft onderwerp, verschijningsvorm als auteurschap. Sommige documentaires hebben al veel media aandacht gekregen, andere zijn minder bekend waaronder enkele eindexamenwerken van de jonge generatie documentaire fotografen. Het aantal multi-mediale projecten neemt toe maar het papieren boek blijft het belangrijkse medium waarin documentaire fotoprojecten gestalte krijgen en gedistribueerd worden.

Klik HIER voor de complete longlist.

Opvallend is dat ruim tweederde van de geselecteerde projecten in het buitenland gesitueerd zijn. De publicatie 'Voedsel' van Henk Wildschut is door meerdere experts voorgedragen maar is, vanwege het bestuurslidmaatschap van Wildschut bij de stichting Dutch Doc Photo, niet opgenomen in de longlist.

De jury voor de Dutch Doc Photo Award 2014 bestaat naast voorzitter Dirk van Weelden (filosoof en schrijver) uit: Anke Bangma (conservator fotografie en hedendaagse kunst, Tropenmuseum), Francis Hodgson (UK, professor Culture of Philosopy, University of Brighton), Femke Lutgerink (directeur Fotodok, Utrecht), Andrea Stultiens (fotograaf) en Stephan Vanfleteren (fotograaf).

In maart komt de jury bijeen om uit de longlist de shortlist samen te stellen. De winnaar van de Dutch Doc Photo Award 2014 wordt op 10 juni in het Tropenmuseum bekendgemaakt. Vanaf 22 mei is in het museum een tentoonstelling te zien die een overzicht geeft van de projecten op de longlist met bijzondere aandacht voor de shortlist. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt uit welke rijke oogst de jury haar keuze heeft gemaakt. Tegelijkertijd presenteert het Tropenmuseum een documentaire fotoserie van de Italiaanse fotograaf Nicola lo Calzo, over de herinneringen aan de slavenopstand in Haïti.

Organisatie Dutch Doc vernieuwd
22.01.2014

De Dutch Doc Award gaat haar lustrum jaar 2014 in met een nieuwe dagelijkse leiding. Anne Hoogewoning  en Bonnie Dumanaw hebben de taken van Eric Wie en Bob Witman over genomen. Dumanaw en Hoogewoning zijn beiden ruim twaalf jaar werkzaam geweest bij het Fonds BKVB en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. In 2013 zijn ze een bureau opgestart voor culturele producties.

Na 4 jaar nemen Eric Wie en Bob Witman afscheid. Witman en Wie waren vanaf de eerste editie bij de Dutch Doc Award betrokken. Het eerste jaar als communicatie en PR adviseurs in opdracht van het Fonds BKVB, en vanaf het tweede jaar als organisatoren van een zelfstandige stichting.  

Naast de wisseling van de leiding is ook de samenstelling van het bestuur gewijzigd. Bestuursleden Mirjam Bekker-Stoop en Henk Wildschut worden vanaf nu vergezeld door Jenny Smets (o.a. fotoredacteur bij Vrij Nederland) en Jop Ubbens (directeur veilinghuis Christie’s Amsterdam). 

Het bestuur heeft schrijver en fotografiekenner Taco Hidde Bakker gevraagd een essay te schrijven over de stand van de documentaire fotografie in Nederland. Het essay zal aan de juryleden voor de Dutch Doc Award 2014 worden meegegeven als leidraad. Een publieksversie zal dit voorjaar gepubliceerd worden. Het essay komt mede tot stand dankzij het Nederlands Fotomuseum en de Fotografen Federatie.

 In maart komt de jury bijeen om uit de longlist de shortlist samen te stellen voor de Dutch Doc Award 2014. De tentoonstelling opent op 22 mei in het Tropenmuseum, de prijsuitreiking en bekendmaking van de winnaar zullen in juni plaatsvinden.

Drop your Doc!
20.12.2013

Fotografen kunnen niet direct hun werk indienen bij de deskundigen maar het is wel mogelijk projecten met hen te delen. Dit kan door een dropbox account aan te maken en een uitnodiging te sturen naar info@dutchdocaward.nl. De map wordt bekeken en de uitnodiging wordt geaccepteerd. De map komt in de dropbox van Dutch Doc te staan en vervolgens kunnen de deskundigen de dropbox met de ingediende projecten bekijken. Lees eerst de voorwaarden bij 'procedure' voordat je een project indient.

De selectie van de Dutch Doc Award bestaat uit twee stappen: vijftien deskundigen stellen een longlist samen van de naar hun oordeel beste documentaire fotografieprojecten. Hieruit kiest een jury maximaal zes nominaties en een winnaar. De namen van de deskundigen die de longlist samenstellen zijn elders op deze website te vinden. De longlist wordt begin februari 2014 gepubliceerd, dan zal ook de jurysamenstelling bekend worden gemaakt.

Voor meer informatie: anne@dutchdocaward.nl of bonnie@dutchdocaward.nl

Award 2014 gaat van start!
22.11.2013

De procedure voor de Dutch Doc Award 2014 is begonnen met het aanwijzen van vijftien deskundigen. Voor de Dutch Doc Award 2014 stellen zij een longlist samen met het beste van de documentaire fotografie, gepubliceerd in 2013. Onder de experts zijn dit jaar Joost van den Broek (fotograaf) , Sterre Sprengers (fotoredacteur bij De Correspondent), Diane van den Marel (collectioneur, oprichter MIAP Message In A Photo), Ben Krewinkel en Geert van Kesteren (beiden fotograaf). Zie voor de complete lijst HIER.
 
De longlist wordt samengesteld op basis van voordracht, niet via open inzending. Dutch Doc Photo stelt echter ook dit jaar fotografen in staat om hun projecten onder de aandacht van de deskundigen te brengen. De namen van de deskundigen die de longlist samenstellen zijn openbaar en inzichtelijk op dutch-doc.nl. De werkwijze wordt ook toegelicht op de website. 
 
De Dutch Doc Award 2014 is de lustrum versie van deze belangrijke Nederlandse fotografieprijs waar 20 duizend euro aan is verbonden. Na winnaars Jeroen Kramer, Henk Wildschut, Paulien Oltheten en Jacqueline Hassink zal de vijfde winnaar
bekend worden gemaakt medio juni 2014.

Op basis van de longlist kiest een jury de zes beste werken uit voor de shortlist. Ook deze keer zullen deze werken worden tentoongesteld in het Tropenmuseum, voorafgaand aan die bekendmaking van de uiteindelijke winnaar. Naast de tentoonstelling zal er dit jaar nog meer ruimte zijn voor aanvullend debat, en wordt er wederom een grote documentaire opdracht door het Tropenmuseum uitgeschreven waarvan het resultaat gelijktijdig te zien zal zijn. 
 
Omdat documentaire fotografie verder weg staat van het dagelijkse nieuws, is het voor fotografen niet altijd makkelijk om aandacht in de media te krijgen. Dutch Doc Photo ijvert voor zichtbaarheid van deze projecten, omdat ze mooie en belangrijke verhalen vertellen die door het publiek gezien moeten worden. 
 
Dutch Doc Photo heeft in het Tropenmuseum een gedreven partner om jaarlijks de documentaire fotografie vol in de schijnwerpers te zetten. Ondanks de vele veranderingen in het Tropenmuseum, blijft documentaire fotografie een belangrijke  focus van het museum met Anke Bangma als het nieuwe hoofd fotografie. 
 

Ontmoet de winnaar en genomineerden op 8 juni tijdens 'In the picture!'
07.06.2013

Op zaterdag 8 juni organiseert het Tropenmuseum in samenwerking met Dutch Doc Photo een dag in het teken van de documentairefotografie met interviews, lezingen, signeersessies, twee tentoonstellingen en de mogelijkheid om een unieke blik te werpen op de historische fotocollectie van het Tropenmuseum.

De winnaar van de Dutch Doc Award, Jacqueline Hassink, en de genomineerde fotografen Robert Knoth & Antoinette de Jong, Peter Dekens en Ben Krewinkel zijn aanwezig in de tentoontelling om over hun werk te vertellen.

Programma

11:00
Lezing over historische fotocollectie Tropenmuseum
Conservator Anouk Mansfeld vertelt over de rijke historische fotocollectie van het Tropenmuseum.

12:00 - 14:00
Ontmoet de genomineerden en de winnaar van de Dutch Doc Award
De tentoonstelling van de zes genomineerde projecten voor de Dutch Doc Award is tot en met 9 juni te zien in het Tropenmuseum. Woensdag is de prijs uitgereikt aan de winnaar: Jacqueline Hassink.

Op 8 juni zijn enkele van de fotografen aanwezig op zaal voor een korte presentatie en vragen uit het publiek.

13:00 - 14:00
Interview met Anoek Steketee

Fotograaf Anoek Steketee wordt geïnterviewd door Anke Bangma in het kader van haar project Vroeger is een ver land dat tot 2 september in het Tropenmuseum te zien is.

V.a. 12:30 
Boekpresentatie: Only in Burundi
Met om 12:30 de film Na-Wewe met een inleiding door Ivan Goldsmith en Jean Luc Pening en een Q&A onder leiding van Andrea van Pol.

Vanaf 14:00 presenteren fotografe Anaïs Lopez en schrijfster Eva Smallegange hun boek Only in Burundi.
Aansluitend vindt er een gesprek en signeersessie met de makers plaats. 

Doorlopend
Verkoop van bijzondere fotoboeken
Tijdens In the picture! zijn verschillende fotoboeken te koop die zijn geselecteerd door PhotoQ

Bezoekersinfo:
Tropenmuseum, Amsterdam
Zaterdag 8 juni
10:00 - 17:00
Entree € 12,- (incl. entree tentoonstellingen)

Meer informatie op de website van het Tropenmuseum.

Jacqueline Hassink wint Award met The Table of Power 2
06.06.2013

Het boek The Table of Power 2 van Jacqueline Hassink (1966), met foto’s van de boardrooms van de veertig grootste Europese ondernemingen, heeft de Dutch Doc Award 2013 gewonnen. Het is een prijs van 20 duizend euro voor het beste documentaire fotoproject van afgelopen jaar. De jury noemt Hassinks werk ‘uitzonderlijk’ en vindt dat ‘de kwaliteit van de fotografie op alle pagina’s onovertroffen hoog’ is.

In The Table of Power 2 zijn de statige lege bestuurskamers van onder meer Shell, ING en BNP Paribas in beeld gebracht. Het is een ‘complexe, gelaagde deconstructie van macht’, schrijft de jury in haar rapport. ‘Het maakt de heersende economische machtsstructuren visueel: zo ziet macht eruit.’ Juryvoorzitter, fotokenner en oud-Kamerlid Gerrit Jan Wolffensperger overhandigde de prijs woensdagavond aan Hassink in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

De Dutch Doc Award werd voor de vierde keer uitgereikt en is bedoeld om de documentairefotografie, waarin fotografen vaak lang aan een project werken, te steunen. Hassink is ‘met grote volharding jaren bezig geweest om bij de machtigste bedrijven van Europa binnen te komen’, aldus de jury. Het boek is vormgegeven door Irma Boom en bevat naast foto’s een onderzoek naar de  rituelen in de bestuurskamers en statistieken waarin het economisch landschap van 15 jaar geleden met nu wordt vergeleken. Hassink maakte ook in de jaren negentig, toen de economie bloeide, een dergelijke tocht langs boardrooms. 

‘In alles toont dit project de macht van de camera’, zei Wolffensperger. Hij prees ook de overige vijf genomineerden voor de hoge kwaliteit van hun werk. Het gaat om Via PanAm van Kadir van Lohuizen; Poppy – In het spoor van de Afghaanse heroïne, Robert Knoth en Antoinette de Jong; Nederland - Uit voorraad leverbaar, Hans van der Meer; A Possible Life, Ben Krewinkel en  Touch, Peter Dekens.

Lees HIER het complete juryrapport.

In het Tropenmuseum zijn alle genomineerden t/m 9 juni te zien in een tentoonstelling. Op zaterdag 8 juni vindt in het museum In the picture! plaats, een  dag geheel in het teken van de documentairefotografie. Hierbij zullen ook de genomineerde fotografen aanwezig zijn om uitleg te geven over hun werk aan het publiek.

Programma prijsuitreiking 5 juni
27.05.2013

Het programma voor de prijsuitreikingsavond is rond. Het wordt een goedgevulde avond met de volgende onderdelen:

Lezing: Fotografen luie schilders? - 10 jaar na de geruchtmakende kritiek op de opmars van de fotografie
Rutger Pontzen kijkt naar de genomineerde projecten en blikt terug op het stuk ‘Luie schilders’ dat Hans den Hartog Jager 10 jaar geleden publiceerde. 

Uitreiking PhotoQ publieksprijs door Edie Peters

Debat: The Inclusive vs. The Exclusive - who to trust?
Wat betekent het toenemende gebruik van amateurbeelden in de media voor de professionele fotografie? Is het een dreiging of biedt het ook extra mogelijkheden? Met Robert Knoth, Marcus Lyon, Agnieszka Rayss en Adriaan Monshouwer. Onder leiding van Hans Laroes, voorzitter stichting Dutch Doc Photo.
(English spoken)

Interviews genomineerden
Rob Philip interviewt de zeven genomineerden: Kadir van Lohuizen, Hans van der Meer, Robert Knoth & Antoinette de Jong, Peter Dekens, Jacqueline Hassink en Ben Krewinkel.

Bekendmaking van de winnaar van de Dutch Doc Award 2013, door juryvoorzitter Gerrit Jan Wolffensperger.

Verder is in de Marmeren Hal de pop-up-expo 'Uprooted' door Doc Next Network te zien. Een initiatief van de European Cultural Foundation, samengesteld door Creative Initiatives “ę”.

Info
Datum: woensdag 5 juni 2013
Tijd: 19:30 - 22:30
Plaats: Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63 in Amsterdam.
Tickets: kaarten a 5 euro zijn vanaf 19:00 verkrijgbaar aan de deur. Meld je aan via award@dutchdocaward.nl om een plaats te reserveren.

 

 

 

De tentoonstelling is open
26.04.2013

Het was een zonnige en drukbezochte opening, gisteren in het Tropenmuseum. Tot en met 9 juni zijn daar de projecten van de zes genomineerden voor de Dutch Doc Award 2013 te zien.

De uitdaging voor ontwerpers Cecilia Hendrikx (Suopulab) en Anika Ohlerich (Archetypisch) was om zes totaal verschillende projecten op een gelijkwaardige manier bij elkaar te brengen, en daarin zijn ze goed geslaagd. Door slim gebruik te maken van licht - van stevig uitgelicht tot stemmig donker - komt ieder werk goed tot zijn recht. 

Bezoekers die hun stem willen uitbrengen op welk project volgens hen de prijs moet winnen, kunnen meedoen aan de publiekspoll op PhotoQ. De maker van het project met de meeste stemmen ontvangt op 5 juni, de dag van de officiele prijsuitreiking, de publieksprijs.

Dutch Doc Award 2013 - Parkzaal Tropenmuseum, t/m 9 juni 2013

Tegelijkertijd opende in het Tropenmuseum de tentoonstelling Vroeger is een ver land van fotografe Anoek Steketee, over de omgang met het koloniale verleden in  Indonesië, gemaakt in opdracht van het museum.

Vroeger is een ver land - Galerie Tropenmuseum, t/m 1 september 2013

Campagne Dutch Doc Award 2013, een start van een mooie traditie.
17.04.2013

Lard Buurman (foto), Henk Wildschut en winnaar van de Dutch Doc Award 2012 Paulien Oltheten hebben de campagne voor dit jaar gemaakt. We vroegen hen een foto te maken binnen hun eigen 'comfort zone van werken' maar met een aanpassing die voor iedereen gelijk is. Lard Buurman deed dat in Cairo, Henk Wildschut in Mumbai en Paulien Oltheten in haar nieuwe woonplaats New York.

Hij of zij die onderwerp in de foto is, wijst naar de lens. Hij, in deze drie gevallen, wijst door de lens van de fotograaf naar ons, de kijker. Hij wijst naar ons en stelt vragen over ons kijkgedrag en wellicht zelfs op onze verantwoordelijkheid. Met deze campagne starten we hopelijk een traditie. We nodigen hierbij fotografen uit om opvolging hieraan te geven en het komend jaar foto's te maken in dezelfde serie.

Dank ook aan Carel van Hees, Anoek Steketee, Jan Joseph Stok, Jeroen Toirkens en Chris de Bode die allemaal aangegeven hadden dat ze wilde meedoen, maar door onze late vraag in tijdnood kwamen. 

This is Me! This is Celine, Demi en Vera (en vele anderen)
09.04.2013

Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd er met de scholen X11 en GLU in Utrecht een documentair educatief project gemaakt. Meer dan 300 leerlingen  tussen de 14 en 16 jaar van deze grafische VMBO en MBO opleidingen deden mee. In een periode die ongeveer 3 maanden duurde moesten ze hun eigen leven in beeld brengen onder de titel This is Me! Daarbij was eigenheid, auteurschap en langzaam kijken en zorgvuldig werken sleutelbegrippen. Ze werden daarin begeleidt door fotografen Henk Wildschut, Anais Lopez, Willem Popelier, Anouk Steketee en Rob Wetzer. De VMBO leerlingen kregen ook nog een kick-off in het Tropenmuseum alwaar ze mochten kijken in o.a. het fotoarchief. Op 8 April werd het project afgerond met een dag lang jureren op de expositie van alle documentaires in het gebouw van X11 en GLU in Utrecht. Ook alle leerlingen van alle jaren mochten jureren voor ene pubieksprijs. Meer dan 500 leerlingen gaven daar gehoor aan. De vakjury koos 12 nominaties waarvan 1 winnaar VMBO, 1 winnaar MBO en 1 overal winnaar: De Scholieren Dutch Doc Award 2013. Vanaf 25 April zijn alle genomineerden te zien op een speciale This is Me! website van het Tropenmuseum. De Dutch Doc scholieren Award 2013 ging naar Celine Zonneveld (links), die een zwart/wit serie maakte over haar vriendin die een ongeluk heeft gehad. Alle foto's waren 'raak' volgens de jury en in Celine zit een fotografisch talent. Demi Dolman won de prijs van het MBO met haar fotografisch onderzoek naar kleurenblindheid. De jury was onder de indruk van het grafische talent om een zo'n complexe ziekte zo helder neer te zetten. De VMBO prijs ging naar Vera Hiemstra. Op het eerste gezicht wellicht een standaard documentaire van een meisje van 14/15 in d etrant van 'wat doe ik nu weer eens aan?', maar het is meer dan dat. In een periode van meer dan een maand heeft Vera Hiemstra heel precies zelfportretten gemaakt. Bij ieder portret schreef ze minitieus op wat haar gevoel was die dag.

Dutch Doc Award 2013 en Vroeger is een ver land
05.04.2013

Dutch Doc Photo en het Tropenmuseum hebben het genoegen u uit te nodigen voor de opening van de tentoonstellingen

Dutch Doc Award 2013 en Vroeger is een ver land

Op donderdag 25 april 2013 om 17.00 uur
Inloop vanaf 16.30 uur


Dutch Doc Award 2013
De beste documentaire fotografie van dit moment

Kadir van Lohuizen, Hans van der Meer, Robert Knoth & Antoinette de Jong, Peter Dekens, Jacqueline Hassink, Ben Krewinkel

Het Tropenmuseum toont de zes genomineerde projecten voor de Dutch Doc Award 2013 voorgedragen door 17 deskundigen en gekozen door een internationale jury. Nederlands grootste fotoprijs bekroont jaarlijks de beste documentaire projecten met een tentoonstelling en prijs van 20 duizend euro. De winnaar van de vierde editie van de prijs wordt op 5 juni bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de award in de Grote Zaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Vroeger is een ver land
Anoek Steketee fotografeert in Indonesië de omgang met het koloniale verleden

In opdracht van het Tropenmuseum maakte fotograaf Anoek Steketee een serie over een opmerkelijk fenomeen in Indonesië: ‘plesiran tempo doeloe’. Als vorm van vrijetijdsbesteding laten mannen en vrouwen, jong en oud, de koloniale tijd herleven door rollenspellen en verkleedpartijen. Mensen rijden rond op antieke fietsen, flaneren in koloniale pakken en spelen de politionele acties na. Wordt dit gedaan vanuit een nostalgische behoefte? Komt het voort vanuit een historisch bewustzijn of is het slechts uiterlijk vertoon zonder enige betekenis? Met foto’s, interviews en onderzoek proberen fotograaf Anoek Steketee en schrijver Arnold van Bruggen antwoord te geven op deze vragen.

Shortlist 2013 is er! 'Klein landje, veel prachtige foto's'
05.03.2013

Voor de Dutch Doc Award 2013 zijn door een internationale jury zes fotoprojecten genomineerd. De shortlist bestaat uit:

- Nederland - Uit voorraad leverbaar, Hans van der Meer
- Poppy – Trails of Afghan Heroin, Robert Knoth en Antoinette de Jong
- Touch, Peter Dekens 
- The Table of Power 2,  Jacqueline Hassink 
- Via PanAm, Kadir van Lohuizen
- A Possible Life, Ben Krewinkel

Zie HIER de lijst met afbeeldingen en toelichting.

De vijf juryleden moesten 37 fotodocumentaires beoordelen die door 16 Nederlandse experts waren voorgedragen voor de longlist. De Dutch Doc Award is een prijs van 20 duizend euro, één van Nederlands grootste fotoprijzen. De zes projecten zijn vanaf 25 april zes weken te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. Op 5 juni wordt de winnaar bekend.

De oogst op de longlist was indrukwekkend, meende de jury, die een dag nodig had om al het werk te bekijken. ‘Een klein landje, dat veel mooie fotoprojecten voortbrengt’, zei jurylid François Hébel, directeur van het befaamde fotofestival Recontres d’ Arles over het Nederlandse fotoklimaat.

 Documentairefotografie bestaat uit betekenisvolle verhalen die achter het nieuws verscholen zitten. Vaak volgt een fotograaf zijn onderwerp langdurig. Zoals Jacqueline Hassink die zestien jaar na het eerste deel van haar project wederom de veertig grootste multinationals in Europa bezocht en de vergadertafels in hun bestuurskamers minutieus vastlegde.

Kadir van Lohuizen onderscheidde zich met Via PanAm, een roadtrip van een jaar over het Amerikaanse continent, met een creatief gebruik van traditionele en nieuwe media. Fotograaf Robert Knoth en journaliste Antoinette de Jong brachten in Poppy op knappe wijze gedurende 20 jaar het vernietigende spoor in kaart dat heroïnehandel over de wereld trekt.

Nederland - Uit voorraad leverbaar van Hans van der Meer is een serie ‘portretten’ van winkelstraten en pleinen in middelgrote steden, die de herkenbaarheid en uitwisselbaarheid van Nederlandse stadscentra  in beeld brengt.

 Relatieve verrassingen op de shortlist zijn de projecten van Ben Krewinkel en Peter Dekens. Krewinkels A Possible Life is een ‘document’ van een illegale migrant zonder verblijfsdocumenten. Het rijk geïllustreerde boek maakt de relatie tussen fotograaf en onderwerp heel tastbaar. Peter Dekens’ project Touch gaat over de leefwereld van de blinde jongen Stijn. Een zorgvuldig ontworpen leporello ondersteunt de donkere fotografie.

 De juryvoorzitter Gerrit Jan Wolffensperger, oud-Kamerlid en fotografie kenner, sprak van een ‘waardige en gevarieerde shortlist’. In de jury van de Award zaten Frits Gierstberg (hoofd tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum), Azu Nwagbogu (directeur Lagos Photo), Dana Lixenberg (fotograaf), François Hébel, (directeur Rencontres d’Arles) en de Britse Anna Fox (fotograaf en fotografieprofessor).

 De Dutch Doc Award werkt samen met het Tropenmuseum Amsterdam en wordt financieel gesteund door het Mondriaan Fonds, SNS REAAL Fonds, stichting Sem Presser Archief en Eyes on Media.


Shortlist op Donkere Kamer #15
04.03.2013

4 Maart maakt Dutch Doc de shortlist bekend voor de Award van 2013 op het live fotomagazine de Donkere Kamer #15 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De jury is bijeen geweest en heeft een dag lang gediscussieerd over de 37 nominaties die waren voorgedragen voor longlist. Er zijn zes werken gekozen, die worden vanaf 25 april tentoongesteld in het Tropenmuseum. Een van hen wint de Dutch Doc Award 2013, wie dat is, wordt pas op 5 juni bekend. Gerrit Jan Wolffensperger zat de jury voor, de leden waren: Frits Gierstberg (Nederlands  Fotomuseum), Azu Nwagbogu (directeur Lagos Photo), Dana Lixenberg (fotograaf), François Hébel, (directeur Rencontres d’Arles) en de Britse Anna Fox (fotograaf en fotografieprofessor). De Donkere Kamer begint om 20 uur. HIER het hele programma.

Longlist Dutch Doc Award 2013: hoge kwaliteit en gevarieerd
11.02.2013

37 Fotoprojecten, zonder uitzondering van hoge kwaliteit, zijn geselecteerd voor de longlist van de Dutch Doc Award 2013. Nederlands grootste fotoprijs bekroont jaarlijkse de beste documentaire projecten met een tentoonstelling en prijs van 20 duizend euro. Uit de longlist selecteert een jury, onder leiding van Gerrit Jan Wolffensperger, zes nominaties die straks te zien zijn in het Tropenmuseum in Amsterdam. De winnaar van de vierde editie van de prijs  wordt op 5 juni bekendgemaakt. Onder de 37 projecten op de longlist bevindt zich een aantal documentaires dat al veel onder de aandacht is geweest. Zoals Via PanAm, waarin Kadir van Lohuizen het hele Amerikaanse continent doorkruist. En Poppy, Trails of Afghan Heroin van Robert Knoth en Aintonette de Jong, dat in januari de Canon Prijs 2012 won. Maar ook kleinere projecten, zoals Me & My Models van de pas afgestudeerde Jan Hoek en Our clever eyes do easily disguise van Lana Mesic prijken op de lijst. 

Sommige voorgedragen fotografen hebben een achtergrond in de krantenfotografie, zoals Joost van den Broek met het project Goed Volk – anderen zijn bekend geworden via de galerie of het museum: zoals Ahmet Polat met Kemal’s Dream, een verslag over zoekende Turkse jongeren, dat te zien was in FOAM.   

De Dutch Doc Award is een prijs waarbij de fotografen niet zelf hun werk voordragen, maar  steeds wisselende deskundigen uit de Nederlandse fotowereld een selectie maken van het beste werk dat in het voorgaande jaar is verschenen. Deze manier van selecteren beoogt zowel de  kwaliteit als de breedte van de Nederlandse documentairefotografie voor het voetlicht te brengen. Het werk staat in een rijke traditie en is nog altijd in ontwikkeling. De Dutch Doc Award steunt die ontwikkeling in een tijd dat professionele fotografen het lastig hebben om financiering en platforms voor hun werk te vinden. 

Voorzitter van de stichting Dutch Doc Photo, voormalig NOS Nieuws-hoofdredacteur Hans Laroes, vindt dat de longlist de ‘unieke waarde en grote betekenis van Nederlandse documentaire fotografie bewijst’. Samen met het Tropenmuseum brengt de Dutch Doc Award de genomineerde fotoprojecten samen in een documentair momentum dat op 25 april begint met de opening van maar liefst drie fototentoonstellingen. Het Tropenmuseum steunt de stichting in het streven om documentaire fotografie zichtbaarheid te geven bij brede lagen van de bevolking.

Voor de complete longlist klik HIER

Longlist 2013 is in de maak
23.01.2013

De nominatieprocedure voor de longlist van de Dutch Doc Award 2013 is afgerond. Dat betekent dat de zeventien deskundigen hun lijstje met hun favorieten van afgelopen jaar hebben ingeleverd. Uploaden van documentaire projecten in onze dropbox om te zorgen dat de deskundigen ze kunnen zien, heeft dus geen zin meer. Sorry! Binnenkort echter komen we met mooi nieuws. Welke projecten staan op de longlist van de Dutch Doc Award voor 2013. Nog een weekje geduld!

 

Jury Award 2013 bekend

17.01.2013

 

De Dutch Doc Award, Nederlands grootste fotoprijs, gaat in 2013 haar vierde editie tegemoet. Na winnaars Jeroen Kramer (Room 103), Henk Wildschut (Shelter) en Paulien Oltheten (Photos from Japan and my Archive) zal op 5 juni door juryvoorzitter Gerrit Jan Wolffensperger, de winnaar van 2013 bekend worden gemaakt in het Tropenmuseum.

 

De jury van 2013 bestaat verder uit:

Francois Hebel (Fr), directeur fotofestival Les Rencontres d’Arles

Azu Nwagbogu (Nig), directeur festival Lagos Photo

Dana Lixenberg (NL) fotograaf

Frits Gierstberg (NL), hoofd tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum

Anna Fox (GB), fotograaf

 

Gerrit Jan Wolffensperger, oud fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer en jaren lang voorzitter van World Press Photo, zal dit jaar de juryberaadslaging leiden. De jury moet een selectie maken uit de  longlist, die is samengesteld door zeventien deskundigen uit het fotografieveld. Er worden zes projecten gekozen. Deze projecten worden vanaf 25 april tentoongesteld in het Tropenmuseum Amsterdam. Een ervan wint de Dutch Doc Award, ter grootte van 20 duizend euro.


Tropenmuseum als centrum voor documentaire fotografie

 Het Tropenmuseum zal dit jaar meer dan ooit de schijnwerper richten op documentaire fotografie. Vanaf 25 april is niet alleen de shortlist van de Dutch Doc Award te zien, maar ook de expositie This is Me! Dit is een coproductie van stichting Dutch Doc Photo en het Tropenmuseum waarbij ruim vierhonderd VMBO- en MBO-leerlingen hun eigen leven hebben gedocumenteerd. Een derde tentoonstelling is het resultaat van een fotografie opdracht die het Tropenmuseum met ingang van 2013 jaarlijks verstrekt. Fotograaf Anoek Steketee en journalist Arnold van Bruggen belichten een Indonesische subcultuur waarbij jongeren de koloniale tijd laten herleven in rollenspellen en verkleedpartijen.

 

Nieuw bestuur Dutch Doc

 De onafhankelijke stichting Dutch Doc Photo heeft een nieuw bestuur.  Voorzitter is Hans Laroes, oud-hoofdredacteur van  NOS Nieuws. Overige bestuursleden zijn Anne van der Zwaag, cultureel ondernemer en curator bij het Fotomuseum in Rotterdam. Henk Wildschut, fotograaf, winnaar van de Award in 2011 en Mirjam Bekker-Stoop, oud-directeur van de ANP Foundation. De stichting wordt gesteund door het Mondriaan Fonds.

Niet het laatste nieuws. Maar daarom niet minder boeiend.
16.12.2012

De Stichting Dutch Doc is hard op weg met de voorbereidingen van de Dutch Doc Award 2013. De 17 deskundigen zullen binnen een maand hun lijstjes inleveren voor het samenstellen van de longlist. Jij kunt ze, als fotograaf, inspireren door jouw documentair project met ons te delen. Op onze procedurepagina lees je hoe dat moet. Eind Februari zal de jurering plaatsvinden door een internationale jury van 5 leden en een juryvoorzitter. De samenstelling is bijna rond en we hebben ook dit jaar weer een verbluffende jury bij elkaar gevonden. Binnenkort hierover meer. Prachtig nieuws was onlangs de toekenning van steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur en Vormgeving voor de ontwikkeling van een tentoonstellingsconcept door Suopulab voor de tentoonstellingen van de Dutch Doc Award, het educatieve documentaire project This is Me! en een documentaire fototentoonstelling van Anouk Steketee en Arnold van Bruggen over een project waarvoor zij nu in Indonesië verblijven. Op Donderdag 25 april gaan deze drie tentoonstellingen tegelijkertijd open in het Tropenmuseum. Hou je via deze website en onze facebook pagina op de hoogte.

Stagiair gezocht!
26.11.2012

Voor de organisatie van de Dutch Doc Award 2013 - de belangrijkste prijs voor documentaire fotografie - zijn wij op zoek naar een derdejaars student met belangstelling voor fotografie en liefde voor het verbinden van cultuur met publiek. Daarnaast ben je een teamplayer en kun je goed en helder communiceren op een persoonlijke maar professionele manier.


Stageopdracht
Als stagiair ben je onderdeel van een klein team waardoor er veel eigen initiatief van je wordt verwacht. Je werkt mee aan de organisatie van de prijs. Dit is een zeer precies werk waarin je er in samenwerking met de projectmanager voor zorgt dat al het materiaal voor de Dutch Doc Award op goede wijze wordt verzameld en ter beschikking wordt gesteld aan de internationale jury. Je hebt hierdoor contacten met het ‘hele Nederlandse documentaire fotoveld’. Je organiseert mede de dag van de jurering en het prijsuitreikinggala.
Verder werk je mee aan de tentoonstelling van de genomineerden die zal plaatsvinden in het Tropenmuseum in Amsterdam. Naast de tentoonstelling van de genomineerden voor de prijs wordt er een educatieproject opgestart met MBO en VMBO opleidingen in Utrecht en Den Haag. Wellicht wordt je daar, afhankelijk van jouw keuze, bij betrokken. Eventuele vrijwilligers bij de tentoonstelling worden door jou ingeroosterd en aangestuurd.
Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het up to date houden van de website en facebookpagina.  

De stage begint op 7 januari en eindigt medio juni. 

Interesse? Mail je CV en motivatie naar eric@dutchdocaward.nl 

Joris Jansen uitgekozen voor Artist in residence plek Open Coöp.
12.11.2012

Joris Jansen zal binnenkort aan de slag gaan bij de Open Coöp als artist in residence namens Dutch Doc. De residency was een gevolg uit de lezingreeks End of Ego die Dutch Doc onlangs organiseerde op Unseen. Joris Jansen, die in 2009 afstudeerde aan de KABK (en daarmee het Steenbergen stipendium won), zal ondermeer zijn kleurendoka voor 3 maanden installeren in de Open Coöp. Jansen onderzoekt in zijn doka al maanden verschillende chemische afdrukprocessen. De Open Coöp zal Jansen ondermeer betrekken in de campagne voor Amsterdam Energie, Open Coöp's eigen energiebedrijf.

Aan het einde van de residency zal Dutch Doc en Joris Jansen de opgedane kennis openbaar maken. Meer daarover in een later stadium.

Wie wordt opvolger van Paulien Oltheten?
17.10.2012

Dutch Doc Award 2013

Wie wordt opvolger van Paulien Oltheten?

De procedure voor de de Dutch Doc Award 2013 is deze maand begonnen met het aanwijzen van zeventien deskundigen. Deze kenners van de Nederlandse fotowereld stellen uit het beste van de documentaire fotografie gepubliceerd in 2012, de longlist samen. Uit die lijst worden straks door een internationale jury zes kandidaten voor de Dutch Doc Award gekozen. 

Het wordt de vierde keer dat de stichting Dutch Doc Photo de prijs van 20 duizend euro uitreikt. Dit jaar won Paulien Oltheten met haar werk 'Photos from Japan and my Archive'.
De selectie van werk vindt plaats op basis van voordracht, niet via open inzending. Dutch Doc Photo stelt vanaf dit jaar fotografen echter in staat om hun projecten onder de aandacht van de deskundigen te brengen. Ook zijn de namen van de deskundigen die de longlist samenstellen openbaar. De nieuwe aanpak wordt toegelicht op de procedurepagina.

De beste zes projecten worden in mei tentoongesteld in het Tropenmuseum in Amsterdam. De opzet in 2013 is ambitieuzer dan ooit. Naast de tentoonstelling van de Dutch Doc Award zullen er debatten plaatsvinden en is er een grootschalig project voor scholieren die hun eigen leven fotograferen: This is Me! Tevens worden de resultaten getoond van de eerste grote documentaire opdracht van het Tropenmuseum.

Dutch Doc Photo heeft in het Tropenmuseum een professionele en gedreven partner gevonden om jaarlijks de documentaire fotografie vol in de schijnwerpers te zetten. Omdat deze vorm van fotografie verder weg staat van het nieuws, is het voor fotografen niet altijd makkelijk om aandacht in de media te krijgen. Dutch Doc Photo ijvert voor zichtbaarheid van deze projecten, omdat ze mooie en belangrijke verhalen vertellen die door het publiek gezien moeten worden.

Photographer in Residence plek bij de Open Coöp beschikbaar voor drie maanden.
26.09.2012

Op End of Ego werd het al aangekondigd. Dutch Doc biedt samen met de Open Coöp een 3 maanden durende residencyplek aan. Er is geen absolute begindatum. We zijn op zoek naar een documentaire fotograaf die bereid is om de komende drie maanden (en de rest van zijn leven) meer te zijn dan fotograaf. We zoeken naar hardwerkende maatschappelijke initiatoren, mensen die de rol van documentaire fotografie onderzoeken en van nieuwe impulsen voorziet. Daarvoor dagen we hem of haar uit om drie maanden mee te werken in de 'beta testplek' van de Open Coöp in Amsterdam Noord. Je werkt daar samen in coöperatievorm met historici, urbanisten, kunstenaars, architecten, hackers en nog meer mensen die het leven 'to the max' beleven. Uiteraard kan je ook regelmatig fotograferen, maar dat is niet de kern van je werkzaamheden. Denk mee over de invulling van de Shell Toren, werk mee aan het opzetten van de eigen groene energie maatschappij Amsterdam Energie en feest mee in Club Sexyland. Na drie maanden laat je weten aan je vakgenoten of het zinvol was. Meld je op je eigen manier aan via info@dutchdocaward.nl. Iedereen krijgt antwoord. We nodigen een aantal mensen uit voor een gesprek.  Ondertussen kan je in de Tolhuistuin gluren naar de Open Coöp om een idee te krijgen. Soms schommelen ze in hun schommeltuin. Dan weer rennen ze achter de kippen. Bij een beetje goed weer lunchen ze in 'boursin da's pas fin; stijl in de tuin of printen ze gewoon een hele kamer 3d uit de grootste 3d printer van Nederland. Echt waar.

Dutch Doc geeft 3 maanden aspirant lidmaatschap Open Coöp weg Tijdens End of Ego
21.09.2012

Amsterdam 21 september 2011.

Het debat End of Ego werd gisteren afgesloten met een oproep van Joost Janmaat van de Open Coöp speciaal gericht aan fotografen. Dutch Doc en Open Coöp gaan samen een 3 maanden residency aanbieden. Binnenkort worden de details van deze oproep bekend gemaakt. De open Coöp is een cooperatie bestaande uit zo'n 20 leden waaronder Partizan Public, Dus Architecten, Eddy the Eagle museum en Hack de Overheid. Samen maken ze talrijke projecten met gezamenlijk eigenbelang. Van een fotograaf wordt niet verwacht dat hij of zij zijn camera meeneemt, het mag wel, maar dat hij of zij mede projecten initiëerd en organiseert op maatschappelijk creatief gebied. De Open Coöp werkt ondermeer in opdracht van de gemeente Amsterdam aan de Shell toren, hebben residency's in Detroit en Groningen zijn eigenaar van Club Sexyland en bezitten Neerlands grootste 3d printer en dit is maar een hele kleine greep uit de vele projecten waar een fotograaf mee geconfronteerd gaat worden.

op de foto. van links naar rechts. Bayete Ross Smith en Jim Ricks van The Cause Collective. Daarnaast Joost Janmaat en Aukje Dekker van Open Coöp. Rechts talkshowhost Bahram Sadeghi.

End of Ego presents Fred Ritchin, The Cause Collective, Open Coöp and a suprise offer at the end.
14.08.2012

Op 20 september is het zover. Stichting Dutch Doc Photo presenteert End of Ego, een lezing en talkshow in het MC theater tijdens de fotobeurs Unseen. End of Ego is een voordracht en talkshow met drie internationale gaste over de documentaire strategie van het coöperatief werken. Kun je als documentair fotograaf via een coöperatie van creatieven, wetenschappers et cetera meer impact op de samenleving genereren? Fred Ritchin (PixelPress) zal uit zijn boek 'Bending the Frame' dat in het najaar uitkomt praten over de coöperatieve mogelijkheden en over de keuze om in plaats van 'war and conflict' te kiezen voor 'peace and healing'. 

In een aansluitende talkshow gaat host Bahram Sadeghi in gesprek met The Cause Collective uit San Francesco en het Open Coöp uit Amsterdam. Zij zullen spreken over de werkwijzes van het collectief werken. Wat levert het op? 

Er is beperkt plek beschikbaar. Op de dag zelf kan je vanaf 12 uur kaarten kopen voor €5 aan de kassa van het MC theater.

Hans Aarsman doet een ontdekking in het fotoarchief van het Tropenmuseum
11.07.2012

Het Tropenmuseum presenteert foto's uit de eigen rijke historische fotocollectie waarop Hans Aarsman, de 'Sherlock Holmes van de fotografie', zijn oog liet vallen. De schrijver en voormalig fotograaf bekeek op uitnodiging van het museum duizenden foto's uit het archief, waarvan de meeste foto's afkomstig zijn uit voormalig Nederlands-Indië. "De grote verrassing van de fotocollectie was dat ik zo weinig beelden van landschap tegenkwam. Alleen als bruggen werden gefotografeerd; de brug moest erop en de oevers ook. Op zo'n moment sloop er iets van landschap in."


Wayne Modest, hoofd Museale Zaken: "We nodigden Hans Aarsman uit omdat hij vaak net ziet wat anderen over het hoofd zien." Aarsman en het Tropenmuseum houden beiden van slow looking. "Rustig de tijd nemen om aandachtig naar foto's te kijken en dan pas tot een interpretatie komen." Het Tropenmuseum wil vaker mensen uitnodigen in het fotoarchief te duiken om zo de historische collectie hedendaagse, nieuwe betekenissen te geven. Ook kunnen bezoekers dankzij die andere manieren van kijken de Nederlandse (koloniale) geschiedenis opnieuw gaan beschouwen.

Van 13 juli tot en met 11 november 2012 presenteert het Tropenmuseum 'Dank zij de bruggen', ene keuze van Hans Aarsman. Opening 12 juli 19:30

Intimiteit als ideologie in de documentaire fotografie.
28.06.2012

Op veler verzoek is hier de voordracht van Valentijn Byvanck te lezen die hij hield tijdens de uitreiking van de Dutch Doc Award. Byvanck benadrukt hierin niet zo zeer het verschil tussen de 'grote' en 'kleine' verhalen in de documentaire fotografie maar ziet een shift in maatschappelijk discour dat zich reflecteert in de documentaires van de 6 genomineerden. Het verhaal begint in de Amerikaanse burgeroorlog.

 

Paulien Oltheten wint Dutch Doc Award 2012
06.06.2012

De Dutch Doc Award 2012 voor documentaire fotografie is toegekend aan Paulien Oltheten (1982) voor haar project Photos from Japan and my archive. PvdA-kamerlid Ronald Plasterk, die de prijs woensdag in Amsterdam uitreikte, noemde Oltheten een ‘geboren observator en intelligent verteller’.

De Dutch Doc Award is de grootste fotoprijs van Nederland. Dit jaar prijkten zes projecten op  de shortlist die is tentoongesteld in het Tropenmuseum. Het zijn allemaal projecten waarbij de fotografen zich langdurig in een onderwerp verdiepen dat ver weg ligt van het eerstelijns nieuws. Oltheten maakte deze serie grotendeels in Japan op straat, waar ze heel nauwgezet poses en houdingen van mensen observeert en soms ook taferelen regisseert.

 De jury: ‘Het werk van Paulien Oltheten is een vorm van visuele mensenkunde, die in feite klassiek documentair is.’ Dit is ‘geen verhaal over een gebeurtenis of over een persoon. Dit is een vertelling over kijken. Over het meedogenloos precieze kijken door  Paulien Oltheten. Je raakt verslaafd aan haar details, haar verbanden, haar ontroering over een houding.’ (lees HIER het complete juryrapport)

 De prijs werd uitgereikt in de Grote Zaal van het Tropeninstituut, waarmee Dutch Doc een driejarige samenwerking heeft afgesloten om documentaire fotografie breed onder de aandacht te brengen. De avond werd omlijst door  muziek van rietkwintet Calefax en een statement van Valentijn Byvanck, oud directeur van het Nationaal Historisch Museum. Hij constateerde dat er een sterke maatschappelijke tendens is waardoor documentaire projecten een steeds intiemere en meer informele werkelijkheid laten zien.

Andere genomineerden – die nog tot 11 juni zijn te zien in het Tropenmuseum Amsterdam - zijn Carel van Hees met Eversteijn, bokser & herenkapper, Bertien van Manen, Let’s sit down before we go, Anouk Kruithof Lang zal ze leven, Milou Abel Ik ben jou en Sarah Carlier Four years, three deaths, sweaty armpits and a fetus. Aan de Dutch Doc Award is een bedrag 20 duizend euro verbonden.

De avond van de documentaire fotografie: 6 juni
29.05.2012

 

Woensdag 6 juni wordt de grootste fotoprijs van Nederland, de Dutch Doc Award, uitgereikt tijdens een dag en avond waarin de documentaire fotografie centraal staat.

Valentijn Byvanck – oud-directeur van het Nationaal Historisch Museum -  geeft een lezing over documentaire fotografie. In het middagprogramma gaan hoofdredacteuren Philippe Remarque (de Volkskrant) en Frits van Exter (Vrij Nederland) met de fotografiewereld in debat over de rol die documentaire fotografie speelt in hun krant en tijdschrift. De prijs wordt uitgereikt door Ronald Plasterk – niet onverdienstelijk fotograaf en oud-minister van Cultuur.

De Dutch Doc Award beloont jaarlijks het beste documentaire project met 20 duizend euro. Dit jaar zijn genomineerd Sarah Carlier (Four years, three deads, sweaty armpits and a fetus), Carel van Hees (Cor Eversteijn, bokser en herenkapper), Bertien van Manen (Let’s sit down before we go),  Anouk Kruithof (Lang zal ze leven), Milou Abel (Ik ben jou) en Paulien Oltheten (Photos from Japan and my archive). Hun projecten zijn nu te zien op een tentoonstelling in het Tropenmuseum

 De prijs – die voor de derde keer wordt uitgereikt – is in 2010 in het leven geroepen  door het Mondriaan Fonds en wordt beheerd door de onafhankelijke stichting Dutch Doc Photo. Hij is bedoeld om documentair werk – dat vaak tijdrovend is en niet gericht op nieuws waardoor het in kranten niet automatisch aan bod komt – te steunen.

 Het feestprogramma wordt omlijst door Rietkwintet Calefax met muziek van Nancarrow en de jonge componist Arnoud Noordegraaf ondersteund door videobeelden.

Het middagprogramma met debatten begint om 17 uur in de Marmerzaal van het Tropeninstituut. De uitreiking is ‘s avonds vanaf 20 uur in het de Grote Zaal van het Tropeninstituut.

Save the date: 6 juni uitreiking Dutch Doc Award 2012
15.05.2012

Zet 6 juni in je agenda, want dan wordt de Dutch Doc Award 2012 door Ronald Plasterk uitgereikt aan een van de zes kanshebbers. De winnaar van de Award zal een prijs van €20.000,- in ontvangst nemen. 

Host van deze avond is Bahram Sadeghi die spreekt met genomineerden Anouk Kruithof, Milou Abel, Carel van Hees, Paulien Oltheten, Sarah Carlier en Bertien van Manen. 

Valentijn Byvanck, voormalig directeur van het Nederlands Historisch Museum (INNL) en het Zeeuws Museum zal een essay uitspreken over de documentaire fotografie in Nederland.
Muziek van Nancarrow en de jonge componsit Arnoud Noordegraaf wordt gespeeld door rietkwintet Calefax.

Voorafgaand aan de uitreiking is er een Pre Award Professionals meeting. Dit is een netwerkbijeenkomst met drank, eten & debat vanaf 17.00 uur over het wat, waarom en hoe van documentaire fotografie. Geleid door Bahram Sadeghi met als gasten o.a: Frits van Exter (hoofdredacteur van Vrij Nederland), Teun Voeten (fotograaf en entropoloog), Rob Philip (fotograaf en coördinator van de fotografie afdeling van de HKU) en andere rustgevers en onruststokers. 
Plus: een presentatie van een selectie fotoboeken die door het voormalig Fonds BKVB de laatste 5 jaar zijn gesteund.
Een grote Twintigduizend Euro Wand staat ter beschikking aan alle bezoekers om de toekomstig winnaar van adviezen te voorzien. Geneer jezelf ook hier niet.

17:00-19:45 uur : 
Professionals Pre Award meeting 
Debat, screening en netwerken 

20:00-22:30 uur: 
Uitreiking Dutch Doc Award (Grote Zaal) 
Talkshow onder leiding van Bahram Sadeghi, muzikale optredens, sprekers en feestelijke uitreiking met afterdrink. Aan de bar zijn tegen betaling consumpties en tussen 18.00 en 19.30 uur is er een eenvoudige maaltijd verkrijgbaar. 

Entree €10 (tevens entree voor het Pre Award Professionals meeting). 

Kaarten zijn verkrijgbaar op de website van het TROPENTHEATER

Awardtentoonstelling open
09.05.2012

Vanaf vrijdag 11 mei is de tentoonstelling van zes genomineerden voor de Dutch Doc Award 2012 open. Werk van Carel van Hees, Sarah Carlier, Milou Abel, Bertien van Manen, Paulien Oltheten en Anouk Kruithof is zes dagen per week (maandag gesloten) te zien in het Tropenmuseum Amsterdam. De opening is donderdag 10 mei, 17 uur. Op 6 juni wordt de winnaar gekozen. 

Je leven in beeld en woord door scholieren van het Grafisch Lyceum Utrecht en X11 VMBO.
07.05.2012

Vorige week heeft Dutch Doc Photo een educatief traject afgerond op het X11 VMBO grafisch en het Grafisch Lyceum Utrecht. Meer dan 300 scholieren zijn afgelopen maanden bezig geweest om na te denken over documentaire fotografie, over langzaam kijken en hoe dat toe te passen op hun eigen leven onder de noemer 'Mijn leven in beeld en woord'. Daarbij kregen ze hulp van Henk Wildschut, Willem Popelier, Andrea Stultiëns, Arnold van Bruggen, Bob Witman en hun eigen docenten fotografie en docenten Nederlands. Een jury met daarin Andrea, Henk, Willem, Paul Hageman van GLU en Gundy van Dijk en Anouk Mansfeld van het Tropenmuseum hebben alle inzendingen bekeken en gewogen onder leiding van voorzitter Eric Wie. 11 inzendingen werden geselecteerd waarvan 3 winnaars werden gekozen. De winnaars waren Wilma Vis, Suzanne Willenborg en Hilde van Houwelingen. De geselecteerden zijn te zien in het Tropenmuseum vanaf donderdag 10 mei. Alle geselecteerden krijgen een fotoworkshop olv Henk Wildschut en Willem Popelier. 

8 mei: Moving Photography.
Kick Off Dutch Doc 2012 in het Tropentheater.
26.04.2012

Op 8 mei start het Dutch Doc jaar met Moving Photography tijdens Cineblend in het Tropentheater, een avond over de methodiek van audiovisuele strategieën van documentair fotografen. Dit jaar zagen we op de longlist een tiental crossplatform projecten. 1 ervan, Afrikaner Blood tonen we deze avond en 'Poppy, in het spoor van de Afghaanse heroïne  zal wellicht volgend jaar een gooi doen naar de dutch Doc Award 2013.

Want voor veel documentair fotografen is de fotocamera niet meer een toereikend medium om complexe verhalen te vertellen. Wat voor verschillende audiovisuele strategieën gebruiken fotografen, zowel in de productie als in de distributie? En in hoeverre benaderen documentaire fotografen en documentaire filmers elkaar steeds meer? Juist daarom presenteren we op de maandelijkse Cineblend avond twee filmische strategiën van documentair fotografen en journalisten. 

lees hier meer over de projecten en de avond

Zes genomineerden Dutch Doc Award 2012 bekend
10.04.2012

De jury van de Dutch Doc Award heeft uit een longlist van 38 project zes nominaties gekozen voor de  shortlist van 2012. Ze zijn vanaf 11 mei te zien in het Tropenmuseum, 6 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

Anouk Kruithof is genomineerd met haar boek ‘Lang zal ze leven’, een verslag van haar project in een psychiatrische instelling. ‘Ik ben jou’ van de jonge Milou Abel is een dummyboek, dat eerder een belangrijke prijs won op de internationale fotoboekenbeurs Kassel. Meer ervaren is Bertien van Manen, ze is genomineerd met ‘Let’s Sit Down Before We Go’. Het is een bijzondere selectie uit haar werk bij elkaar gebracht door de fotograaf Stephen Gill.

Sarah Carlier is genomineerd met haar tentoonstelling, video’s en boek ‘Four Years, Three Deaths, Sweaty Armpits and a Fetus’. Paulien Oltheten is genomineerd met ‘Photos from Japan and my Archive’, een speelse en poëtische verzameling van losse ideeën. Vanuit schetsjes ontstaat een verzameling beelden die getuigen van een scherp observatievermogen.

De enige man die door een vierkoppige jury is genomineerd, is Carel van Hees, met zijn multimediale project over het leven van Cor Eversteijn, bokser en herenkapper. Dat er zo veel vrouwen dit jaar op de shortlist prijken is opvallend. Vorig jaar waren alleen mannen genomineerd.

Klik HIER om de genomineerden stuk voor stuk te bekijken. 

38 fotoprojecten op longlist
Dutch Doc Award 2012
19.03.2012

(Beeld: © Milou Abel, uit haar boek 'Ik ben jou')

Amsterdam, 21 maart 2012

Een gevarieerde collectie, van klassieke fotoboeken tot aan apps, vormt de longlist van de Dutch Doc Award 2012, de grootste prijs voor documentaire fotografie. 38 Projecten dingen mee naar de prijs. Zes daarvan worden geselecteerd voor de shortlist en zijn vanaf 11 mei te zien op een tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Opvallend is dat er dit jaar veel meer projecten zijn die fotografie op meerdere en niet-traditionele platformen presenteren, zoals iPad apps, websites en video’s. In 2011 bestond het gros van de voordrachten nog uit louter fotoboeken. De longlist voor de Award is samengesteld uit voordrachten van zestien deskundigen uit de Nederlandse fotowereld.

Een internationale jury onder leiding van PvdA-kamerlid Ronald Plasterk selecteert uit de 38 voordrachten een shortlist van 6 projecten. 6 Juni wordt de winnaar van de Award bekend gemaakt. Die ontvangt twintigduizend euro. De fotografie is t/m 10 juni te zien in het Tropenmuseum.

Bertien van Manen is met haar boek Let’s sit down before we go op de longlist geplaatst. Daardoor heeft zij afstand moeten doen van haar plek in de jury. Marjoleine Boonstra neemt haar plaats in. Zowel het duo Rob Hornstra en Arnold van Bruggen als Willem Popelier zijn voor het derde jaar achter elkaar voorgedragen voor de longlist.

De Dutch Doc Award stimuleert documentaire fotografie, veelal persoonlijk gedreven verhalen van Nederlandse fotografen die achter het vluchtige nieuws kijken. Soms zijn het verhalen van heel dichtbij, soms komen ze vanuit de andere kant van de wereld. Wat ze gemeen hebben is dat ze gemaakt zijn met  engagement om een compleet verhaal te vertellen en met een groot geloof in de kracht van beelden.

De Dutch Doc Award is in februari een samenwerking voor drie jaar aangegaan met het Tropenmuseum in Amsterdam. Tijdens de Dutch Doc tentoonstelling zal het Tropenmuseum zelf een online expositie verzorgen, waarbij geput wordt uit de rijke eigen historische fotocollectie van 180 duizend foto’s.

De Dutch Doc Award wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds. Er is een nieuwe website waarop de longlist en nieuws over de Award is te vinden. Het webadres www.dutchdocaward.nl is opgegaan in de url www.dutch-doc.nl.

De longlist is HIER volledig te bekijken

De lijst met de deskundigen van dit jaar zijn HIER te bekijken

Jurymember #2 pt.2:
Marjoleine Boonstra
18.03.2012

Marjoleine Boonstra (1959), vervangt Bertien van Manen in de jury van de Dutch Doc Award 2012. Van Manen is genomineerd met het werk Let's sit down before we go en moest zich daardoor terugtrekken.

Boonstra werkt als zelfstandig kunstenaar met foto en video installaties en is regisseuse. Daarnaast is ze als mentor betrokken bij de master Film van de Nederlandse TV en Filmacademie. Ze studeerde aan de Kunstacademie in Groningen en op de Nederlandse Film en Televisie Academie (regie, camera en editing).

Sinds 1990 werkt ze voor de Humanistische Oproep en sinds 2006 werkt ze tevens als onafhankelijk filmmaakster. Haar films zijn te zien geweest op zowel televisie als op internationale festivals, waar ze verschillende prijzen won. Bijvoorbeeld voor Birtnanya (International kurzfilmtage Oberhausen). Als fotograaf is Marjoleine’s werk geëxposeerd in The Gallery Project, New York (in samenwerking met Aernout Mik). Momenteel werkt ze aan haar eerste speelfilm Koeraai en zal in mei 2012 haar boek Kuray Kuray verschijnen bij Zoetendaal Publishers.

Marjoleine Boonstra vervangt
Bertien van Manen in jury
18.03.2012

Bertien van Manen kan dit jaar  geen onderdeel uitmaken van de jury van de Dutch Doc Award. Haar werk Let's sit down before we go is voorgedragen voor de longlist. Volgens de regelementen van de Award mag een jurylid niet zelf deel uitmaken van de voorselectie. Uit de 37 projecten worden 6 werken voor de shortlist gekozen. Van Manen wordt in de jury  vervangen door Marjoleine Boonstra (1959). Zij is een kunstenaar, fotograaf en filmmaker. Ze werkt onder meer voor de Humanistische Omroep. Haar werk is op verscheidene festivals in de prijzen gevallen, zoals de de korte film Britanya

De Dutch Doc Days to be Continued? Door Frank van der Stok
16.03.2012

In juni 2011 vonden de Dutch Doc Days plaats, een serie debatten en lezingen over documentaire fotografie met een focus op het thema To Be Continued, over de ‘herfotografie’, als methode toegepast door grootheden als Mark Klett, Bill Ganzel en Marcelo Brodsky. Ze waren te gast in Nederland, op uitnodiging van Frank van der Stok, de curator van de Dutch Doc Days. Hij doet verslag van drie dagen intensief kijken naar en spreken over de documentaire.

De Dutch Doc Days (DDD) is opgezet vanuit de intentie om de Nederlandse documentaire fotografie in een internationaal perspectief te kunnen bezien. Met To Be Continued heb ik onderzocht welke fotografische instrumenten en documentaire strategieën fotografen tegenwoordig ten dienste staan om de blik op de werkelijkheid te vertragen en de aandacht voor een onderwerp te verlengen.

De titel is een toespeling op de vooral uit de film- en televisiewereld bekende belofte van een vervolg; in deze hyperveranderlijke wereld komen documentaire fotografen steeds meer tot het besef dat een project geen afgeronde, eenmalige aangelegenheid hoeft te zijn, maar ook een lange-termijn herhalingsoefening kan worden. Ze verkiezen dan een aanpak waarbij een onderwerp na verloop van tijd opnieuw onder de loep wordt genomen. Dit stelt hen in de gelegenheid de ‘documentaire waarheid van toen’ onderscheidend tegenover de ‘documentaire waarheid van nu’ te zetten, waardoor verrassende inzichten over tussentijdse veranderingen aan het licht kunnen komen. Documentaire-makers voelen zich in het algemeen tot deze aanpak aangetrokken omdat zij dankzij een vervolg een betrouwbaarder en completer beeld van een onderwerp kunnen afgeven dan bij een eenmalige onderneming. To Be Continued is (daarmee) te beschouwen als een warm pleidooi voor een nieuwe mentaliteit, waarin de strategie van het vervolg de belangrijkste heroriëntatie op de ‘documentaire werkelijkheid’ is geworden.

De organisatie achter de Dutch Doc Award had al een beetje de toon gezet door de eerste versie van de prijs-uitreiking in 2010 te omlijsten met een programma dat in het teken stond van The Bigger Picture. To Be Continued ligt in het verlengde van deze mentaliteit door het grotere verband verder door te trekken naar de langere adem. De behoefte aan deze zienswijze moet bezien worden tegen de achtergrond van ingrijpende, wereldwijde ontwikkelingen en verschuivingen in het medialandschap. In een wereld waarin én alles veranderlijk is én alle hoeken en gaten binnen lensbereik zijn gekomen, is de vertraging, de verlenging en de herhaling van de documentaire blik bepaald geen onlogische ontwikkeling.

Het metier van de reportagefotograaf ondervindt vanwege de explosief toegenomen hoeveelheid user-generated content in de media tegenwoordig zoveel concurrentie dat zij steeds minder bij machte is op te boksen tegen de alomtegenwoordige vormen van online-verslaggeving, zoals we dat zelf bijvoorbeeld maar al te goed hebben leren kennen tijdens de ‘Arabische Lente’. Ten gevolge hiervan gaan zelfs reportagefotografen zich in toenemende mate richten op projecten van lange adem. En doordat ze daarbij meer en meer voorbijgaan aan de waan van de dag kunnen ze ook een sterker persoonlijk commitment laten doorklinken.

In die zin gaan zij steeds meer de kant op van documentaire fotografen, terwijl de documentaire fotografen ‘op hun beurt’ alleen nog maar meer de verdieping zullen opzoeken. Over de hele linie van de verslaggevende fotografie is dus sprake van een algeheel opwaarderen van de factor ‘tijd. Deze ontwikkelingen zullen bestaande praktijken voorlopig niet teveel in het nauw drijven of uitsluiten (het gaat natuurlijk over grotere machten en krachten die op de achtergrond aan het werk zijn), maar op den duur zullen ze het krachtenveld van de fotografie ongetwijfeld ingrijpend doen veranderen. Het lijkt een logisch gevolg te zijn van het algemeen geldige mechanisme dat hoe overdadiger en onsamenhangender de beeldcultuur zich aan ons opdringt, hoe meer diepgang, structuur en selectiviteit we er tegenover willen stellen.

Het festival
Voor het festival was ik er in geslaagd een mooie line-up samen te stellen door een aantal interessante makers en beschouwers uit binnen- en buitenland voor de Dutch Doc Days te strikken. Het driedaagse festival gedurende het Pinksterweekend was gevuld met een gevarieerd programma, waarin de documentaire fotografie én film in het teken van ‘revisiting strategies’ kwam te staan. Er waren lezingen (o.a. van Marcelo Brodsky, vooral naar aanleiding van zijn Buena Memoria, over het lot van zijn klasgenootjes tijdens en na de militaire junta van Argentinië (het klokspel tijdens zijn presentatie was daarbij op een toepasselijke manier gedenkwaardig); Hans Goedkoop hield aan de hand van een compilatie van fragmenten uit uitzendingen van ‘Andere Tijden’ een exposé over verschillende invalshoeken om op geschiedkundige gebeurtenissen terug te blikken) interviews (met o.a. de Amerikaanse filmmaakster Anne Makepeace, n.a.v. haar film Coming to Light, Edward S. Curtis and the North American Indians, Teun Voeten over de revisit aan zijn Tunnel People in de ondergrondse van New York 14 jaar na dato en de Belgische filmmaakster Sarah Vanagt over de culturele en historische gespletenheid van de Brusselse Boulevard D’Ypres), debatten, o.a. met een door Avans AKV/St. Joost georganiseerd debat over ‘augmented reality’ en een door Foam georganiseerd gesprek over de (on)zin van ‘rephotographic strategies’, waarvoor o.a. boekhandelaar Markus Schaden uit Keulen kwam vertellen over zijn project The La Brea Matrix Project. Hij was de aanjager van opdrachten aan zes Duitse fotografen die fotografeerden naar aanleiding van Stephen Shore’s fameuze foto Beverly Boulevard and La Brea Avenue, Los Angeles, CA, June 21, 1971), screenings  (o.a. Punk, lang leve de lol van Alfred Broer, De Foto van Roel van Broekhoven en Born in the USSR: 21 Up van Sergei Miroshnichenko, die - in navolging van het 7 Up-concept van de Britse filmmaker Michael Apted - om de zeven jaar het leven van een aantal Russen verfilmt (zie ook een verslag op endlesslowlands), een heuse filmpremiére (War is Over van Roy Villevoye & Jan Dietvorst als bekroning van een trilogie over WO1). Dit alles nog los van het grenzeloos enthousiaste sub-programma van het fotocollectief Piece of Cake (namens Fotodok ‘en groupe’ aanwezig met presentaties, gesprekken en workshops), de boekenmarkt, de nuttige bijdrage van fotoblog Mrs Deane, de presentatie van Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht en de portfolioviewings, die allen tesamen tussen de programma-onderelen door een afwisselend en veelzijdig aanbod bij elkaar brachten. En dit werd nog eens geflankeerd door de tentoonstelling van de genomineerden en een avondvullend programma rondom de uitreiking.

Highlights
Teveel om op te noemen voor het korte bestek van deze terugblik. Hoewel ik aan de ene kant met pijn in het hart een aantal andere waardevolle highlights tekort moet doen, neem ik hierna wel de gelegenheid een aantal vermeldenswaardige gasten nader uit te lichten. Daar hang ik uitspraken voor eigen rekening aan, waarbij is aangetekend dat mijn gekleurde weergave ongetwijfeld niet altijd zal samenvallen met die van de heersende opvattingen, zeker niet nu het hele documentaire kamp - sinds de instelling van het intendantschap documentaire fotografie bij (voorheen) het Fonds BKVB - in een continue polemiek over definities verwikkeld is geraakt. Helaas vertroebelt dit nogal eens het zicht op de inhoud. Desalniettemin lijkt het relevant om voor elke aangelegenheid opnieuw definities te formuleren om zo tot zinvolle gedachtenwisselingen te komen. Of een groots debat over deze pijnpunten daar fundamenteel verandering in zal kunnen brengen is de vraag.

Discussie
In de aanloop naar de Dutch Doc Award van 2011 speelde er ook discussies over criteria en definities. En hoezeer de Award ook los staat van de Days grijp ik een discussiepunt die verband houdt met de nominaties voor de Award aan als opmaat voor dit festivalverslag. Het ging op photoq.nl namelijk over de vraag of een kunstenaar als Florian Göttke (1965), die zich voor zijn project Toppled (onder meer) als beeldeditor had opgeworpen, wel geëngageerd genoeg kan zijn om in documentaire kring voor een prijs in aanmerking te kunnen komen. Immers: zolang hij hiervoor beelden uitsluitend van achter de computer vandaan haalt is dat op zijn minst discutabel, zo luidde het kritiekpunt in de speciale post hierover van fotograaf Jan Banning. Deze fotograaf bevestigt in ‘Ondermijning van het begrip documentaire fotografie’ [photoq] het cliché dat een zichzelf respecterend documentaire fotograaf geacht wordt naar verre oorden af te reizen om daar met auteurschap en visie humanitaire onderwerpen op geëngageerde wijze in beeld te brengen. Dit uiteraard in scherp contrast met de beeldmaker, die zijn beeld verkrijgt door het klakkeloos of ‘lui’ van internet te plukken.

In de overwegend solidaire reacties die er op volgden ontbrak tot mijn verbazing de simpele tegenwerping dat het ene documentaire project het andere niet is. Anders gezegd: met alle respect, maar de aard van een uit mediabeelden opgebouwd project is toch niet te vergelijken met een ‘eenpersoons’ documentaire project? Zo’n selectieve blik op het pluriforme en gedifferentieerde spectrum van het documentaire veld staat mijns inziens gelijk aan discriminatie. Dat wordt ongetwijfeld nog eens versterkt door het stigma van de beeldend kunstenaar die zich als (relatieve) buitenstaander op grond van een buitendisciplinaire escapade bij voorbaat zou diskwalificeren.

Deze roep om kwantificeerbaarheid als nieuwe graadmeter in het documentaire vraagstuk naar definities kan worden opgevat als een oneigenlijke vorm van protectionisme. Het zou namelijk moeten gaan om de vraag in welke mate een documentair project de zeggingskracht en urgentie heeft om het opiniërende en kritische vermogen van de kijker te mobiliseren, in plaats van de vraag naar hoeveel moeite de totstandkoming ervan heeft gekost. Zolang ogen worden geopend en een wereldbeeld wordt aangescherpt is de documentaire daarmee gediend, ongeacht de vraag of dat actief op locatie of passief ‘thuis’ achter de computer tot stand is gekomen. Het project Toppled is overigens bijzonder bewerkelijk geweest en raakt inhoudelijk met zijn verwevenheid van tekst én beeld volledig aan de fundamenten van de documentaire fotografie. Maar toegegeven: als Göttke de Dutch Doc Award had gewonnen was dat zeker teveel van het goede geweest. Het moge duidelijk zijn dat deze omstreden nominatie vooral ging om haar spraakmakende voorbeeld- en symboolfunctie. In dat licht bezien betekent de toetreding van deze alternatieve vorm van beeldproductie in dit digitale tijdperk eerder een verrijking van het documentaire genre dan een ondermijning.

Case Study (Joachim Schmid)
In het kader van de eerder genoemde status van de Nederlandse doucumentaire fotografie in een internationale context en van bovenstaande discussie in het bijzonder, is het werk van de Duitse fotokunstenaar - en gast tijdens de Dutch Doc Days - Joachim Schmid (1955) zo toepasselijk en actueel gebleken dat ik die hier als een soort ‘case study’ wil opvoeren. Schmid maakt eveneens gebruik van Google Images als bronnenmateriaal - ten tijde van het analoge tijdperk nog gebruikmakend van uit het leven gegrepen ‘found footage’, maar de laatste jaren driftig gebruikmakend van de openbare beeldbronnen van het World Wide Web.

Hoewel beiden min of meer op één lijn met elkaar zitten zijn er toch ook significante cultuurverschillen aan te merken tussen de twee. Schmid, geen onbekende in de fotowereld, is uitgenodigd vanwege een vernieuwende, maar lichtvoetige toepassing van de revisit-politiek, terwijl Göttke – tot zijn eigen verbazing en verrassing overigens – als beeldend kunstenaar door een jury genomineerd was voor de verkiezing van het beste Nederlandse documentaire fotografie-project van 2010 (de Dutch Doc Award).

Joachim Schmid mocht met zijn revisit-geöriënteerde fotoproject American Photographs (naar Walker Evans) in ieder geval niet ontbreken op het festival. Evans’ klassieke meesterwerk wordt nog altijd beschouwd als een van de meest belangrijke en invloedrijke (documentaire) fotoboeken aller tijden. Schmid maakte er een moderne, hedendaagse variant op door de bijschrijften van de foto’s in de zoekmachine van Google in te voeren en zo dus een koppeling te maken tussen Evans’ onderschriften en de aan de digitale beelden toegekende ‘tags’.

Vervolgens zocht Schmid aan de hand van deze opmerkelijke zoekopdracht het beeld met de meest treffende visuele gelijkenis met het beeld dat oorspronkelijk bij Evans’ onderschrift hoort.  American Photographs is daarmee op te vatten als een tamelijk vrijblijvende remake met een zoekmachine als bron in plaats van een camera. Dat levert grappige, vermakelijke en zelfs fascinerende beelden op, maar het moet gezegd; deze afgeleide vorm van de revisit is geculmineerd in een zodanige ontkoppeling tussen origineel en remake, dat er geen enkel inzicht van wezenlijk documentair belang meer uit de verschillen kan worden opgemaakt (of het moet de meta-gedachte zijn dat de wereld er sinds Walker Evans heel anders is gaan uitzien). Het project is meer als een ode aan de beschikbaarheid van beeld in een schier onuitputtelijk on-line reservoir op te vatten dan als een tribute aan Walker Evans.

Old School
Met het oog op het aangeven van de bandbreedte van het in populariteit toenemende fenomeen ‘revisit’ vond ik het voor dit festival interessant om naast het lichtvoetige project van een hedendaagse kunstenaar als Joachim Schmid aan de ene kant tegenspelers als Mark Klett (1952) en Bill Ganzel (1949) uit te nodigen als vertegenwoordigers van de ‘oude stempel’ aan de andere kant. Vooral vanwege het feit dat zij, lang voordat het in zwang raakte - eind jaren zeventig en nota bene onafhankelijk van elkaar – al pionierden met herfotografie in Amerika. Het was overigens niet lang voordat Joachim Schmid zelf zogenaamde ‘found footage’ in Europa begon te verzamelen.

Zowel Klett en Ganzel als Schmidt entten hun werk op andermans beeld, maar wel op een van elkaar te onderscheiden manier: Klett door eigen foto’s als in een ééneiïge tweeling te paren aan die van de pionierende topografische fotografen uit de tweede helft van de19e eeuw, Ganzel door met eigen foto’s in de voetsporen van de Farm Security Administration te treden en Joachim Schmid door amateurfoto’s en de meest uiteenlopende soorten gebruiksfotografie van alle tijden onder nieuwe gezichtspunten te hercontextualiseren.

Mark Klett ging aanvankelijk voor Second View, a rephotographic Survey Project (waarvan de boek-uitgave dateert uit 1984) uiterst precies te werk. Hij fotografeerde exact hetzelfde landschap als de historische archieffoto’s die hij had meegenomen als referent. Aan de hand van de vergelijkende modus zijn vooral landschappelijke transformaties waar te nemen. Veranderingen op cultureel, economisch, politiek of sociaal-maatschappelijk niveau zijn hooguit als bijkomstig waar te nemen.

Bill Ganzel daarentegen werkte voor Dust Bowl Descent (waarvan de boekuitgave eveneens dateert uit 1984) vanuit een min of meer tegengestelde opvatting door op de eerste plaats de aandacht op een abstracter niveau te richten op de kwaliteit van het leven van degenen die een slordige 40 jaar na de Grote Depressie nog altijd in leven waren. Om pas daarna, op secundair niveau, tot op zekere hoogte rekening te houden met het originele beeldsjabloon, die hij veel vrijelijker hantereerde. Nu is er ook wel een wezenlijk onderscheid te maken tussen een landschappelijke transformatie over een periode van 120 jaar ten opzichte van het (her)portretteren van de toenmalige protagonisten in een sociaal project als de FSA 40 jaar na dato. Ganzel is bijvoorbeeld zelfs in staat geweest om ‘Migrant Mother’ in 1979, een jaar voor haar overlijden, te portretteren met haar drie dochters en haar bovendien uitspraken weten te ontlokken over wat de tot icoon verworden foto voor haar leven heeft betekend (als vorm van foto-elicitatie). Het sociale karakter van dit project en haar revisit biedt nu eenmaal andere mogelijkheden.

In zekere zin is het verschil dat Ganzel meer in de geest van zijn voorgangers is gaan fotograferen (en nu nog altijd doet), terwijl Klett meer langs de lijnen van een strikte(re) opvatting opereerde – zij het dat ook Klett gaandeweg de inwerking van tijd op een lossere en multimediale manier ging verbeelden. Maar als voormalig geoloog blijft hij toch meer vasthouden aan een haast wetenschappelijke manier waarop hij time-lapses in de vorm van foto’s uit verschillende tijden in één beeld naadloos aan elkaar weet te lassen. Het was een openbaring om beide ‘Godfathers of Rephotography’ op het centrale podium van de Dutch Doc Days aan elkaar te koppelen en voor te stellen aan het publiek.

Visie
Wat mij in mijn curator’s praktijk altijd voor ogen staat en heeft gestaan is meer te willen bijdragen aan bewustwordingsprocessen dan aan het problematiseren van bestaande vraagstukken of aan het inventariseren van nieuwe ontwikkelingen. Met To Be Continued  heb ik eerder een methodiek, een benaderingswijze willen voorstellen. In die zin heeft het een ander karakter dan wanneer een themagebied of een onderwerp wordt uitgediept. Daarmee heeft de opzet van het festival wellicht ook een andere insteek gekend dan bijvoorbeeld festivals als Noorderlicht of Breda Photo, waarin veelal sprake is van grote humanitaire thema’s die verband houden met misstanden in de wereld en dan meestal in verre oorden – ver weg van het comfortabele en genoegzame Westen. Niks mis mee, maar anders.

Ik streef er als curator bovendien naar om in het verlengde van die bewustwordingsprocessen (nieuwe) vragen op te roepen in plaats van terugkerende vragen te benoemen en te duiden. Een mooi voorbeeld van iets dat mij in de aanloop naar het festival bijvoorbeeld meer en meer begon bezig te houden, hield verband met het beroemde foto- en filmdocumentaire project The Last Days of Shishmaref. Het eiland aan de uiterste westkant van Alaska, bewoond door zo’n zeshonderd Inupiaq eskimo’s, wordt ernstig in haar voortbestaan bedreigd door de desastreuze invloed van klimaatveranderingen.

Filmmaker Jan Louter nodigde fotografe Dana Lixenberg (1964) uit mee te gaan op deze documentaire onderneming – iets wat zij vervolgens op voorbeeldige wijze heeft opgepakt en uitgewerkt. Hoewel ik Lixenberg in eerste instantie uitnodigde voor de Dutch Doc Days vanwege haar revisit aan de bewoners van het 'Imperial Courts Housing Project' in Watts, Los Angeles, hoopte ik van haar ook een reactie te horen op de vraag of de teloorgang van het eiland niet op de voet zou moeten worden gevolgd om het eendimensionale niveau van de momentopname te overstijgen.

Inzicht
Maar gaandeweg was ik me steeds meer gaan realiseren dat een revisit niet noodzakelijkerwijs zaligmakend is voor een documentaire project, zoals ik lange tijd had aangenomen. De toegevoegde waarde van de tijdsdimensie zoals die in de strategie van de revisit-politiek besloten ligt, is zonder meer nuttig en interessant (en zeker als deze zo respectvol wordt toegepast als bij bijvoorbeeld Klett en Ganzel), maar geen conditio sine qua non om de wereld in al haar veranderlijkheid te kunnen doorgronden.

Immers: in een goede documentaire met een veranderlijk onderwerp volstaat het volkomen wanneer het wordt gemaakt met een scherp besef van momentum.
Revisits kunnen zelfs enigermate afbreuk doen aan de samengebalde magie en zeggingskracht van een uniek foto-moment waarop alles lijkt samen te vallen. Van professionele documentairemakers mag ook worden verwacht dat zij voldoende doordrongen zijn van de wenselijkheid om voorbij het moment te kijken.

Conclusie
Een belangrijke conclusie van de Dutch Doc Days zou kunnen zijn dat de revisit buitengewoon interessant is zolang aan de hand van zichtbare veranderingen zinvolle en betekenisvolle inzichten worden geboden die op geen enkele andere manier zo treffend tot uitdrukking zijn te brengen. Wanneer er bovendien respectvol en in de geest van de historische precedent wordt geherfotografeerd is dat per definitie een verrijking van het documentaire genre vanwege de toegevoegde waarde van een voor de fotografie (en film) unieke tijdsdimensie. Maar respect en begrip voor de documentairemaker die zijn urgentie bij voorkeur aan de uitdrukking van dat momentum in een eenmalige onderneming verbindt en daarmee voorbij gaat aan de vergelijkende modus van de revisit.

To Be Continued is bedacht als een toepasselijke benaming voor een documentaire strategie waarvan werd aangenomen dat het per definitie van toegevoegde waarde zou zijn. Inmiddels kunnen we met evenveel recht telkens weer de wezenlijke vraag stellen: To be or not to be continued?

 

Dutch Doc Award tot 2014 in het Tropenmuseum.
28.02.2012

Tropenmuseum en Dutch Doc Award gaan alliantie aan in documentaire fotografie

Het Tropenmuseum en de Dutch Doc Award gaan voor drie jaar een verregaande samenwerking aan. De nieuwe directeur van het Tropenmuseum in Amsterdam, Peter Verdaasdonk, ziet het als een belangrijke stap voor zijn instelling. Het museum zal de komende jaren steeds meer met verwante externe partijen gaan samenwerken.

Dutch Doc Award wil Nederlandse documentaire fotografie stimuleren. Ook het Tropenmuseum deelt verhalen met het publiek, via tentoonstellingen en publicaties. Rond de uitreiking van de Dutch Doc Award zal in het museum een tentoonstelling worden georganiseerd met het beste van de Nederlandse documentaire fotografie. De beide partijen verwachten door hun samenwerking nog meer in fotografie geïnteresseerden in het museum te kunnen ontvangen.

Verdaasdonk: “We delen dezelfde passie. Net als Dutch Doc willen we – vaak verborgen – verhalen vertellen, waarmee we bezoekers kunnen laten ontsnappen aan de waan van de dag. Zowel met documentaire fotografie als met onze tentoonstellingen kun je laten zien hoe universeel thema’s en gevoelens zijn.”

Dutch Doc was tot  afgelopen jaar te gast in Utrecht en heeft nu met het Tropenmuseum een museale partner in de hoofdstad  gevonden die zich duurzaam wil inzetten voor Nederlandse documentaire fotografie.

Voor tentoonstellingen en online activiteiten put het Tropenmuseum regelmatig uit de eigen rijke historische fotocollectie, die bestaat uit meer dan 180 duizend foto’s. Het museum wil de komende jaren de Dutch Doc tentoonstelling verbreden door ook eigen foto’s te selecteren en te tonen. Daarnaast wil het museum jaarlijks een fotograaf een documentaire opdracht verlenen die te zien zal zijn aanpalend aan de tentoonstelling van de genomineerden van de Dutch Doc Award.

Afgelopen jaar is de stichting Dutch Doc begonnen aan een educatief programma rondom 'langzaam leren kijken'. Momenteel zijn meer dan 350 VMBO en MBO leerlingen via dat programma hun eigen leven ana het documenteren. Het resultaat van dit eerste jaar zal tijdens de Dutch Doc Award 2012 te zien zijn in het Tropenmuseum. De zeer ervaren educatieve dienst van het Tropenmuseum zal in de toekomst het educatieve programma overnemen.

 

Jury#5: Thomas Seelig, photomuseum Winterthur
08.02.2012

Jury#5: Thomas Seelig, photomuseum Winterthur 

Thomas Seelig (1964) studeerde Visuele Communicatie aan de universiteit Fachhochschule Bielefeld en volgde aansluitend de post-academische opleiding Curator Studies aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Sinds 2003 is hij conservator en curator van de collectie van het Fotomuseum Winterthur en spreekt daarnaast wereldwijd over hedendaagse fotografie. 

Een greep uit een aantal tentoonstellingen die hij samenstelde voor Fotomuseum Winterthur : “Research and Invention – Investigations with Images in Contemporary Photography”, “Karaoke – Visual Quotes” en “STATUS – 24 Contemporary Documents” (Juni 2012).

Jury #4: Julian Germain: ‘For every minute you are angry you lose sixty seconds of happiness’,
31.01.2012

Jurymember #3: Julian Germain: ‘For every minute you are angry you lose sixty seconds of happiness’,

 

Julian Germain (Londen, 1962) raakte geïnteresseerd in fotografie op school. Hij ging het studeren aan Trent Polytechnic in Nottingham en de Royal College of Art in Londen. Hij publiceerde verschillende boeken, waaronder 'In Soccer Wonderland' (1994) en 'Het gezicht van de Eeuw' (1999). In zijn eerste boek, 'Steel Works' (1990), gebruikte hij een combinatie van zijn eigen foto's samen met historische beelden, foto's uit diverse bronnen, waaronder familiealbums om de gevolgen van de sluiting van de staalfabriek Consett en de verdure gevolgen van de post industrialisatie te onderzoeken. Julian Germain gelooft in de waarde van de amateur- en 'functionele' beelden dat zich ook weerspiegeld in zijn recente boek, ‘For every minute you are angry you lose sixty seconds of happiness’,, uitgegeven door SteidlMack in 2005, en ook in zijn project 'The Running Line ', een sculpturale installatie in Saltwell Park, Gateshead in 2007 van meer dan 139.000 foto's gemaakt door amateur-en professionele fotografen.

Sinds 1995 werkt hij met de Braziliaanse kunstenaars, Patricia Azevedo en Murilo Godoy aan fotografie projecten die bedacht en uitgevoerd worden in samenwerking met favelagemeenschappen en straatkinderen. In 1998 werd het boek 'No Mundo Maravilhoso doen Futebol' gepubliceerd door Basalt. De opbrengst hiervan ging naar de financiering van de bouw van een bibliotheek en buurthuis. In het 'No Olho da Rua' project worden beelden gemaakt door gemarginaliseerde groepen en rechtstreeks aan het grote publiek getoond, in de vorm van affiches op muren en als een gratis verspreidde krant in de straten van de Braziliaanse stad Belo Horizonte.

Julian Germain woont en werkt in Northumberland, Verenigd Koninkrijk.

The jury of the Dutch Doc Award 2012, pt 3: Raimond Wouda
26.01.2012

Raimond Wouda (1964) got his education at the Royal Academy of Arts in The Hague between 1987 and 1992. He has worked on several projects since. In his photos he reveals a passionate involvement with people in the Netherlands. Besides 'School', which focuses on the life of Dutch adolescents, other series include 'Tuindorp Oostzaan', about the last Dutch working class neighbourhood in Amsterdam and, together with photographer Henk Wildschut, 'A'DAM DOC.K', a portrait of life in Amsterdam's harbour. With an unerring instinct and a sharp eye Wouda captures the rich tapestry of everyday life in wonderfully balanced and layered photos. 

De jury van de Dutch Doc Award 2012, part deux: Bertien van Manen.
17.01.2012

In 2011 was Bertien van Manen als deskundige betrokken bij het samenstellen van de longlist van de Dutch Doc Award 2011. Haar bijzondere en gemotiveerde bijdrages aan deze longlist waren een reden voor de organisatie om Bertien van Manen dit jaar als jurylid te vragen.

Bertien van Manen begon als mode-fotograaf, na haar studie franse taal en letterkunde aan de universitiet van Leiden. Geinspireerd door Robert Franks boek “The Americans” reisde ze naar Budapest en New York en fotografeerde wat ze tegenkwam. Van Manen had haar eerste tentoonstelling in The Photographers’ Gallery in Londen. Met haar losse, op het oog bijna terloopse stijl stond zij aan het begin van een documentaire school die tot op de dag van vandaag veel navolging krijgt. 

Van Manen werkt in opdracht en aan langlopende projecten, zoals  “Vrouwen te gast”, “A Hundred Summers a Hundred Winters”,  foto’s gemaakt in de ex-Soviet Unie, “East Wind West Wind”, foto’s gemaakt in China en “Give me your Image”, foto’s van foto’s gemaakt in Europa. Het terugkeren, of op een plek lang blijven hangen om zo dicht op de huid van haar onderwerp te kruipen zijn kenmerken van het auteurschap van haar fotoboeken en tentoonstellingen waarmee zij al jaren internationaal lof oogst.

In okober 2011 kwam van Manens nieuwe boek uit “Let’s sit down before we go”, foto’s gemaakt tussen 1991 en 2009 in landen als o.a. Rusland, Kazachstan en Moldavië en geselecteerd door Stephen Gill.

Ronald Plasterk leidt jury
11.01.2012

Ronald Plasterk zal net als vorig jaar de jury van Dutch Doc Award voorzitten. Het PvdA-Kamerlid en oud-minister van Cultuur is zelf een verwoed fotograaf. De prijs, groot 20 duizend euro, wordt in juni uitgereikt.

Verder zitten twee buitenlanders in de jury: Julian Germain, de Britse fotograaf en auteur van het prachtige boek For every minute you are angry you lose sixty seconds of happiness. En de Zwiterse fotocurator Thomas Seelig, die werkt bij het gerenommeerde museum Winterthur.
De jury wordt gecompleteerd met de Nederlandse fotografen Bertien van Manen en Raimond Wouda.

Deze week begint de voorselectie van de Dutch Doc Award 2012. Tussen de 15 en 20 deskundigen uit de fotowereld wordt gevraagd voordrachten te maken voor de longlist van de prijs. Uit die voordrachten kiest de jury zes nominaties voor de shortlist en een uiteindelijk winaar. De nominaties worden in mei en juni tentoongesteld. 

(Op de foto): Henk Wildschut (wit pak), winnaar van afgelopen jaar, krijgt de prijs uit handen van Jeroen Kramer, die in 2010 de Award won. Voorzitter Ronald Plasterk kijkt toe. PHOTOGRAPHY van doorn

Jury Dutch Doc Award 2012 wordt bekend gemaakt!
28.12.2011

Op 9 januari tijdens De Donkere Kamer in Pakhuis de Zwijger wordt de jury bekend gemaakt van de Dutch Doc Award 2012. Een internationale jury van 5 leden plus een voorzitter. Kom naar de Donkere kamer (beperkte plekken aanwezig) of kijk vanaf 10 januari op deze site of op photoQ.

Unseen brengt internationale fotografie naar Amsterdam
12.10.2011

Nederland krijgt zijn eerste internationale fotografiebeurs met de Westergasfabriek als centrum: Onder de noemer een 'A fair with a festival flair' zal Unseen vier dagen lang het toneel van internationale fotografie zijn. Unseen, een initiatief van Foam, Platform A en Vandejong, is het podium voor jong talent, voor galeries met nieuw werk en voor fotografen met ongekend werk. Unseen vind plaats in September 2012


Nog nooit eerder vond er op deze schaal een internationale fotografiebeurs plaats in Nederland. Unseen biedt niet alleen een plek aan gearriveerde fotografen, maar geeft ook jong talent en onbekend werk een kans. De nieuwe generatie fotografen is inspirerend, vernieuwend en niet bang voor risico’s. Op Unseen krijgt ze de kans zich te presenteren.

Unseen is niet alleen bedoeld om ver- zamelaars kennis te laten maken met talent en nieuw werk, maar ook om fotografie toegankelijker te maken voor een breder publiek. Er is speciale aandacht voor first-time buyers. “We laten op verschillende momenten de vele elementen die bij verzamelen belangrijk zijn de revue passeren. Hiermee geven we inzicht in de wereld van de fotografie”, zegt Marloes Krijnen, directeur van Foam en mede-organisator van Unseen. “Ook vragen we de galeries één of meerdere werken mee te nemen die aantrekkelijk zijn geprijsd. Deze vormen gezamenlijk de Unseen Collection.”

Op Unseen zijn meer dan vijftig galeries van over de gehele wereld aanwezig. Het is een ontmoetingspunt voor verzamelaars, fotografen galeries en publiek. Rauw, avontuurlijk en verrassend, met de focus op kwaliteit. Aldus het persbericht.

 

De eerste editie van Unseen, Unseen 2012/2013, vindt plaats van 19 t/m 23 september 2012.

 

Facts&Figures 2: Dutch Doc Award 2011
07.07.2011

De tentoonstelling van de 6 genomineerden van de Dutch Doc Award in het Catharijneconvent en het Centraal Museum heeft 3881 bezoekers op de been gebracht. Het was de eerste keer dat er een tentoonstelling van de genomineerden was. De tentoonstelling leverde daarnaast veel pers op. Alle grote nationale kranten en vele portals hebben aandacht aan de prijs gegeven. De VPRO gids besteedde 6 pagina's aan de tentoonstelling. In totaal komt daarmee het het bezoek aan de Days en de tentoonstelling op 5000.

Facts&Figures 1: Dutch Doc Days
21.06.2011

Het zit er op. 11,12 en 13 juni waren de Dutch Doc Days.Een lang pinksterweekend vol documentaire fotografie. Naast de positieve feedback is hier een lijst van best wel mooie getallen (niet dat het enige indruk op Halbe zal maken, maar toch)

1205 bezoeken bij 

30 events op

12 podia locaties van

5 instellingen met

12 inhoudelijke partners die samen

74 gasten, sprekers, explicateurs, debateurs et cetera waarvan 38 internationaal

hebben uitgenodigd


Over schilderende olifanten en fotograferende katten. Essay van jurylid Bianca Stigter over de Dutch Doc Award 2011
17.06.2011

Naast schilderende olifanten en apen bestaan er tegenwoordig ook fotograferende katten. De Amerikaanse kat Cooper heeft net een boek gepubliceerd, hij heeft een facebookpagina en een YouTubechannel. Wat fotografeert een kat?

Wat schildert een olifant? Schilderijen van olifanten zijn waarschijnlijk pas als zodanig acceptabel geworden na de uitvinding van de abstracte kunst. Een olifant kan alleen een abstract schilderij maken, geen figuratief. Een olifant schilderen is voor een olifant te moeilijk.

Een kat zou een olifant kunnen fotograferen. Het hanteren van een camera is steeds makkelijk geworden, nog makkelijker dan het maken van een abstract schilderij. Zelfs een kat kan foto´s maken, al si het niet zijn pootje dat de knop indrukt. Dat blijft iemand anders regelen. En die iemand anders kiest ook de foto’s uit die gepubliceerd worden.

Het maken van een goede foto blijft moeilijk, is misschien zelfs moeilijker geworden nu het maken van foto’s zo makkelijk is geworden. Een fotograaf hoeft ze niet eens meer zelf te nemen. En wie drukt nog zelf zijn foto’s af?

lees hier verder

Dutch Doc Award 2011 tentoonstelling continues!
15.06.2011

De tentoonstelling van de genomineerden met o.a. winnaar Henk Wildschut en special nominees Willem Popelier en Raoul Kramer (foto) is nog te zien t/m zondag 19 juni in de Centraal Museum Studio en Catharijneconvent. Di - Zo van 11.00 - 17.00, entree gratis. 

Het zit er op (bijna)
12.06.2011

Foto Henk Wildschut

Wildschut wint Dutch Doc Award
11.06.2011

Documentair fotograaf Henk Wildschut (44) heeft zaterdag 11 juni de Dutch Doc Award 2011 gekregen voor zijn projectShelter.  Met grote volhardendheid heeft de fotograaf jarenlang de geïmproviseerde hutjes en tentjes van illegalen gefotografeerd door heel Europa. De prijs van 20 duizend euro is in Utrecht uitgereikt door Ronald Plasterk, oud-minister van Cultuur tijdens de Dutch Doc Days, een nieuw festival over documentaire fotografie.

In Shelter richt Wildschut zijn camera niet op de economische vluchtelingen zelf, maar op hun tijdelijke schuilplaatsen, de shelters. Vooral naar Calais, waar illegalen  soms maandenlang bivakkeren in  de hoop de oversteek naar Engeland te maken, keerde Wildschut vaak terug. Hij was verrast door de inventiviteit  en soms zelfs esthetische kwaliteit van de zelfbouwhuisjes, die veelal in schril contrast staat met de wanhoop van de situatie waarin de vluchtelingen verkeren.

  De jury koos Wildschut uit zes genomineerden als kandidaat voor de Dutch Doc Award, die geldt als  belangrijkste prijs voor Nederlandse documentaire fotografie. Juryvoorzitter  Plasterk roemde in zijn toespraak ‘de spanning die Wildschut in Shelter oproept tussen esthetiek  en ethiek”.

De onderscheiding is vorig jaar voor het eerst uitgereikt en is een initiatief van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst. 

 Van de genomineerden kregen twee projecten een eervolle vermelding. Lost Track van Raoul Kramer en __en Willem van Willem Popelier. Het eerste is een reis langs sporen van de oude Birmaspoorlijn die door dwangarbeiders onder Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog is aangelegd. __en Willem is een aangrijpend persoonlijk verslag van een jeugd waarbij een eeneiige tweeling gescheiden opgroeide.

 De drie gehonoreerde projecten verraden de breedte van Nederlandse documentaire fotografie. Wildschut was gefascineerd dat  de verborgen wereld van de illegale migranten in het rijke westen. Kramer werkte als nieuwsfotograaf in het Midden-Oosten, toen hij behoefte kreeg om het verhaal te fotograferen dat zijn opa, dwangarbeider bij de spoorlijn, hem als kind had verteld. Voor Popelier was het onontkoombaar dat hij zijn gelittekende familiebanden toonde, wat in het boek zichtbaar wordt doordat  veel van de portretten zijn afgeplakt omdat een deel van de familie niet wilde meewerken.

(FOTO: vlnr: Plasterk, Wildschut, Jeroen Kramer (winnaar van vorig jaar) en presentator Frenk van der Linden - VANDOORN photography)


 

Highlights Dutch Doc Dag 1
11.06.2011

Op de eerste dag van de Dutch Doc Days  - een Utrechts weekeinde vol documentaire fotografie - een belangrijke discussie tussen twee grote mannen van de Amerikaanse fotografie: Mark Klett en Bill Ganzel, Masters of Revisit, 12 uur, tuin Centraal Museum Utrecht. Om 11 uur praat in het Catharijneconvent Tracy Metz met Henk Wildschut en Raoul Kramer. In Hartloopercomplex om 11 uur de film Born in the USSR en om 14 uur De Foto van Roel van Broekhoven met Roel van Broekhoven. In de aula van het Centraal Museum Hans Goedkoop om 11 uur met een selectie uit Andere Tijden. en Anne Makepeace met haar film Coming to light is om 14 uur in het Catharijneconvent. Klik  HIER voor het complete programma. 

Met open vizier kijken
09.06.2011

Frank van der Stok schrijft als bijdrage aan de PhotoQ Discussie over documentaire fotografie een interview met filmer Jan Dietvorst, van wie tijdens de Dutch Doc Days films zijn te zien die hij maakte met Roy Villevoye. Dietvorst: ‘Er ligt voor de toeschouwer ook een (eigen) verantwoordelijkheid, zoniet zelfredzaamheid voor het oprapen om de losse eindjes aan elkaar te verbinden en er iets moois of betekenisvols uit te distilleren.’

Jan Dietvorst is samen met Roy Villevoye te gast op de Dutch Doc Days op zaterdag 11 juni op uitnodiging van het Tropenmuseum. De film 'War is over' van Dietvorst en Villevoye gaat Maandag 13 juni in premiere in het Louis Hartlooper complex. Entree gratis, maar wel van te voren reserveren.

Lees hier het hele interview:  http://www.photoq.nl/articles/discussie/dutch-doc/2011/06/09/met-open-vizier-kijken/

 


 

 

Het gaat beginnen
08.06.2011

Het gaat beginnen, de eerste editie van de Dutch Doc Days. Twee dagen alles in het teken van documentaire fotografie, in Utrecht. Met Mark Klett, Joachim Schmid, Teun Voeten en Bill Ganzel. 11 en 12 Juni. ENTREE GRATIS. Van 11 tot 18 uur. PROGRAMMA



Willem Popelier in Casa Luna
06.06.2011

In het NRCV radioprogramma Casa Luna is in de nacht van woensdag 8 op donderdag 9 juni DDA-genomineerde Willem Popelier te gast. Een uur lang aandacht voor de fotograaf en zijn project __En Willem, een zoektocht naar een verscheurde jeugd. Popelier is de helft van een eeneiige tweeling die vanaf hun jeugd ruw uit elkaar zijn gehaald. Radio 1, vanaf middernacht. Hier een Youtubefilmpje:  http://bit.ly/ifq2ly

 

Eerste ontmoeting van Ganzel en Klett op podium Dutch Doc Days
01.06.2011

Twee grote  vertegenwoordigers van de Amerikaanse documentaire fotografie, Mark Klett en Bill Ganzel, ontmoeten elkaar voor het eerst op de Dutch Doc Days, een weekeinde vol fotografie in het Museumkwartier Utrecht  11 en 12 juni. Het is een festival met tal van internationale gasten, debat, films, een boekenmarkt  en de prijsuitreiking van de Dutch Doc Award, de belangrijkste documentaire fotografieprijs, door oud-minister Ronald Plasterk.

 Het thema van de Days is re-photography. Ganzel en Klett zijn daar beiden vertegenwoordigers van. Bill Ganzel raakte gefascineerd door een iconische armoedefoto’s  tijdens de Grote Depressie in de VS. Hij herbezocht de boerenfamilies van toen en fotografeerde hen opnieuw. Mark Klett doet iets vergelijkbaars, maar dan als landschapsfotograaf. De twee gaan met elkaar in debat in Utrecht.

Deze Amerikaanse gasten worden omringd door tal van Nederlandse grootheden op het gebied van de fotografie: Onder wie Teun Voeten, Henk Wildschut en Dana Lixenberg. Er zijn documentaires op dit festival te zien als De Foto van Roel van Broekhoven en de Nederlandse première van de Russische Born in the USSR, een variant op de beroemde Britse Seven Up-serie, waarin een generatie om de zeven jaar wordt gefilmd. Bovendien is er voor fotografen de mogelijk hun portfolio's te laten beoordelen.
ENTREE GRATIS, vanaf 11 tot 18 uur, Locaties: Centraal Museum, Catharijneconvent, Universiteitsmuseum en Hartloopercoomplex.

Volkskrant kiest Sochi
28.05.2011

De recensent van de Volkskrant gokt erop dat Rob Hornstra en Arnold van Bruggen met The Sochi Project winnaar worden van de Dutch Doc Award 2011. In een twee pagina's groot stuk schrijft Merel Bem 27 mei dat ze dit het meest overtuigende documentaire vindt van de zes die zijn genomineerd en tentoongesteld in Utrecht. Nog te zien tot 19 juni, dus overtuig u zelf: in het Centraal Museum en Catharijneconvent. 

Tentoonstelling open!
23.05.2011

Op een van de drukste fotografiedagen van het jaar (ook Photostories Rotterdam, fotofestival Naarden) opende de tentoonstelling van zes genomineerden voor de Dutch Doc Award. De expositie is gemaakt door FOTODOK en vormgevers Kummer&Herrman, beide uit Utrecht. WassinkLundgren (Tokyo Tokyo), Willem Popelier (__en Willem), Raoul Kramer (Lost Track) en Florian Göttke (Toppled) hangen in Centraal Museum Studio Utrecht. Henk Wildschut (Shelter) en Rob Hornstra & Arnold van Bruggen (The Sochi Project) in het Catharijneconvent. Nog tot 19 juni te zien. 11 Juni weten we wie de prijs van 20 duizend wint. 

'Slow' photography festival
20.05.2011

Dutch Doc Days is a new, two-day festival in the Netherlands that focuses solely on documentary photography. It will include important American guests Mark Klett and Bill Ganzel, who will meet for the first time, as well as German collector/curator Joachim Schmid, American filmmaker/artist Zachary Formwalt, and Argentinian photographer Marcelo Brodsky with his project Buena Memori. The festival will present two days of debates, films lectures about documentary work, but above all, a lot of photography.

Documentary photography moves between the fields of art photography and news photography. This is a loose description, because a precise definition is lacking. Which sometimes makes things complicated, but there is no precise description that rightfully encompasses the very diverse group of documentary photographers that are active globally. Also because this photography discipline is constantly changing. Each year the Dutch Doc Foundation will select the best work, award a 20,000 Euro prize, and organize a festival with debates about new developments in photography.

Documentary photography is slow and precise, which is a big feat. Who still makes an effort to take a look around somewhere when the real news has left already? Robert Capa once said: ‘If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough’. These days many photographers are dealing differently with this notion than before. Because documentary projects often start close by, as a result of a personal fascination by a photographer. That fascination is the source of the photographer’s entrepeneurial endeavors that make stories come to life.

The organization of Dutch Doc Award dedicates itself to shining the light on photography. Because stories need time. They offer a welcome couterpart to the many flighty images with which we are bombarded on a daily basis.

To Be Continued

This year the them of the festival is To Be Continued, an innuendo to the wellknown promise from the film and television world of a next episode. Documentary photographers understand that a project should not be a finalized, one-off affair. They choose a way of working where they constantly look at the same subject; they revisit an earlier documentary project, or they start a new project as a sequence or follow-up. This allows them to contrast the documentary truth from the past with the documentary truth from the present.

Bill Ganzel is such a photographer. He made the book Dust Bowl Descent (1984), a project in which he revisited the photography of the Farm Security Administration. As part of this he (re)photographed Florence Thompson with her three daughters. This nomadic, rural woman, whose worried expression became an icon of the Great Depression, was immortalized on a photograph by Dorothea Lange in 1936 as the quintessential Migrant Worker. Ganzel has made a living of ‘revisiting projects’ and in a conversation with his colleague Mark Klett will go into his project regarding the former magazine Look. This will be the first time that these two great American photographers will meet each other in person.

The Dutch Doc Days festival will take place in the Museumkwartier of Utrecht (the area surrounding the Centraal Museum in Utrecht). Work by six nominees for the Dutch Doc Award can be seen there as well from May 20 until June 19. On June 11, former Dutch Minister for Culture, Ronald Plasterk, will present the Dutch Doc Award.

Langzame Fotografie
20.05.2011

Je hebt nieuwsfotografie en kunstfotografie en een heel groot gebied daartussen. Op dat terrein beweegt zich de documentaire fotografie. Ongeveer, want een precieze afbakening ontbreekt. Dat is soms lastig, maar er is geen omschrijving die volledig recht doet aan de zeer diverse groep documentair fotografen. De stichting Dutch Doc Photo selecteert jaarlijks het beste van de Nederlandse documentaire fotografie en koestert de veelvormigheid van het genre evenals de uiteenlopende ambities en opvattingen van zijn beoefenaars.

Er zijn wel een paar gedeelde eigenschappen aan te wijzen. Documentaire fotografie is langzaam en precies. Dat is een grote kwaliteit. Want wie neemt nog de tijd om echt nog ergens ter plekke te gaan kijken?  Er is een uitspraak van Robert Capa: ‘If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough’. Een citaat terug te vinden in Lost Track van Raoul Kramer, een van de genomineerden van dit jaar. Zeker. Een documentair project begint vaak dichtbij, bij de persoonlijke fascinatie van een fotograaf. Die persoonlijke fascinatie is de bron van het foto-ondernemerschap waardoor verhalen gerealiseerd kunnen worden. Soms duurt het jaren en vaak wordt er intens samengewerkt met ontwerpers, schrijvers en uitgevers om de juiste vorm voor de documentaire te vinden. Het kan een boek zijn, maar ook een website, video of een tentoonstelling. Deze samenwerkingsvormen geven de Nederlandse documentaire fotografie een internationaal vooraanstaande plek.

Geen onderwerp is te klein of te groot om aan te pakken. De collectie beeldmateriaal van neergehaalde standbeelden van Saddam Hussein, een minutieuze documentatie van illegale tentenkampen in Calais, een fotostamboom van een gespleten gezin, het besmette landschap van de Birmaspoorweg, vrolijke duoportretten uit Japan of de achterkant van een Olympische showcase in Sochi. In al deze gevallen slagen de makers erin de waan van de dag van zich af te schudden en een eigen kijkrichting te kiezen.

Dit jaar zijn 41 Nederlandse projecten geselecteerd door  vooraanstaande personen uit de fotowereld voor de longlist van de Dutch Doc Award 2011. Hun keuze vertegenwoordigt de staat van de Nederlandse documentaire fotografie van nu. Een jury onder voorzitterschap van Ronald Plasterk heeft er een flinke kluif aan gehad om van dat weelderige aanbod een scherpe selectie van zes te maken. Het zijn stuk voor stuk fotoverhalen met een sterke narratieve kwaliteit. Het zijn verzamelingen beelden waar veel onderzoek in is gestopt. Waarbij fotografen keer op keer de locaties herbezochten en registreerden wat er was te zien.

De organisatie van de Dutch Doc Award stelt zich tot taak om de schijnwerpers te richten op de Nederlandse documentaire fotografie. Omdat het verhalen zijn die deze tijd nodig heeft. De Dutch Doc Award biedt een welkom tegenwicht aan alle haastige beelden waaronder wij dagelijks worden bedolven.

Vanaf dit jaar verrijken we de Dutch Doc Award met een festival voor professionals en liefhebbers van fotografie: de Dutch Doc Days. Dit tweedaags festival tijdens de Pinksterdagen geeft nog meer inzicht in de waarde van documentaire fotografie.

Aftellen is begonnen
13.05.2011

Vrijdag 20 mei is de opening van de tentoonstelling van de genomineerden. We openen, in tegenstelling tot eerdere berichten, om 16:00 uur in de Centraal Museum Studio. Om 17:00 uur lopen we naar het Catharijneconvent waar om 17:30 Florian Göttke de lezing 'Toppled' zal geven.

Göttke, Popeliers, WassinkLundgren en Kramer zijn te zien van 16:00 tot 17:00 in het Centraal Museum Studio. Van Bruggen/Hornstra en Wildschut zijn vanaf 16:00 tot 19:00 uur te zien in het Catharijneconvent.

Foam breidt uit
09.05.2011

Fotografiemuseum Foam in Amsterdam krijgt een tijdelijke dependance nabij het Museumplein Amsterdam. In een voormalig bankgebouw van Fortis in de Gabriël Metsustraat opent 12 mei Foam Pop In, schrijft de Volkskrant 9 mei op haar website.

Fotografiemuseum Foam in Amsterdam is een van de partners van Dutch Doc Days, 11 en 12 juni in Utrecht. Foam geeft een magazine uit en toont jaarlijks circa twintig tentoonstellingen op haar vaste locatie op de Keizersgracht. Op de Dutch Doc Days organiseren ze een debat met onder anderen Dana Lixenberg en Teun Voeten. 

 

 

Nominaties bekend!

21.04.2011

Florian Göttke, Rob Hornstra & Arnold van Bruggen, Raoul Kramer, Willem Popelier, WassinkLundgren en Henk Wildschut, dingen mee naar belangrijkste prijs voor documentaire fotografie.

Een internationale jury heeft zes fotografen geselecteerd voor de prestigieuze Nederlandse fotografieprijs, de Dutch Doc Award 2011. Zij komen in aanmerking voor de prijs van 20 duizend euro die 11 juni door oud-minister van Cultuur Ronald Plasterk wordt uitgereikt. Dat gebeurt tijdens een nieuw festival voor documentaire fotografie, de Dutch Doc Days, in Utrecht.

De zes genomineerden voor de Dutch Doc Award 2011 zijn:

Florian Göttke met ‘Toppled’ 
Rob Hornstra & Arnold van Bruggen ‘The Sochi Project’ 
Raoul Kramer met ‘Lost Track’ 
Willem Popelier met ‘____ en Willem’ 
WassinkLundgren met ‘Tokyo Tokyo’ 
Henk Wildschut met ‘Shelter’ 
 
De shortlist bevat volgens het juryoordeel het beste van de Nederlandse documentaire fotografie, werk dat in 2010 is gepubliceerd of afgerond. Er is een keuze gemaakt uit 41 projecten die zijn voorgedragen door deskundigen uit de fotowereld. De stichting Dutch Doc Photo, die de Award toekent, heeft hiertoe zestien curatoren, fotografen, fotoredacteuren en recensenten uitgenodigd een longlist samen te stellen. Vanaf 20 mei zijn de zes genomineerde projecten te zien op een tentoonstelling in het Utrechtse Museumkwartier.

 Documentaire fotografie is een genre waarbij de fotograaf aan een persoonlijk project van langere adem werkt. Dit levert series foto’s op, meestal ver weg van het dagelijks krantennieuws. Vorig jaar, de eerste keer dat de Award werd uitreikt, won de ex-oorlogsfotograaf Jeroen Kramer met zijn serie Room 103. Het zijn foto’s die andere, veel meer alledaagse, taferelen laten zien van Beirut, een stad die al decennialang wordt verscheurd door conflicten.

Nominaties 2011 
Willem Popelier legt met ___ en Willem een schrijnende familiegeschiedenis vast. Het is een fotografische vertelling van hem en zijn eeneiige tweelingbroer, die als baby van elkaar werden gescheiden. Henk Wildschut doet in Shelter uitvoerig onderzoek naar de ‘jungle’, een desolaat gebied nabij Calais, waar illegale immigranten in zelfgeknutselde tenten bivakkeren in de hoop naar Engeland over te steken.

Lost Track van Raoul Kramer is een fotodocumentaire over de Birma-Thailand spoorweg die de Japanse bezetter 65 jaar geleden door dwangarbeiders liet aanleggen en waarbij 99 duizend mensen stierven.

Thijs groot Wassink en Ruben Lundgren maakten met Tokyo Tokyo een serie tweeluiken die een speels commentaar vormt op wat traditioneel in de fotografie het ‘decisive moment’ wordt genoemd. Rob Hornstra en Arnold van Bruggen volgen al een aantal jaren de door strijd verdeelde Kaukasus. Ze laten de ‘achterkant’ zien van Sochi, de stad die in 2014 de Winterspelen huisvest. Florian Göttke is een kunstenaar die met Toppled onderzoek doet naar foto’s van de neergehaalde standbeelden van Saddam Hussein en zo een minutieus beeld geeft over  Irak en van zijn inwoners.

De  jury van de Dutch Doc Award 2011 bestaat naast voorzitter Ronald Plasterk uit: Theo Baart (NL) fotograaf, Raphael Dallaporta (F) fotograaf, William Ewing (Can) kunsthistoricus/fotocurator,  Bianca Stigter (NL) recensent NRC/schrijver en Viviane Sassen (NL) fotograaf.

 De toekenning van de Dutch Doc Award wordt georganiseerd door de stichting Dutch Doc Photo en mogelijk gemaakt met subsidie van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst en de gemeente Utrecht. Tijdens het festival Dutch Doc Days – waarop de prijs aan een van de genomineerden wordt uitgereikt – werkt de stichting Dutch Doc samen met onder andere Holland Doc24, het Nederlands Fotomuseum, Foam, Tropenmuseum, het Museumkwartier en  FotoDok.


 

Plasterk leidt fotojury
01.04.2011

Oud-minister van Cultuur en kamerlid Ronald Plasterk zit de internationale jury voor die zich buigt over de inzendingen voor de Dutch Doc Award 2011. Er is een prijs van 20 duizend euro te winnen voor de beste documentaire fotografie. Vanaf eind mei worden de zes genomineerden voor de Award tentoongesteld in Utrecht.

41 werken zijn geselecteerd om door de jury te worden beoordeeld. De longlist is tot stand gekomen met hulp van zestien 'poortwachters', deskundigen van diverse pluimage uit de fotografiewereld. Zij hebben werk voorgedragen van projecten die in 2010 zijn afgerond en/of gepubliceerd.

De Dutch Doc Award is vorig jaar voor het eerst uitgereikt aan Jeroen Kramer met zijn serie Room 103. Het is de belangrijkste prijs voor documentaire fotografie, in het leven geroepen door het Fonds beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst.

De stichting Dutch Doc Photo beheert de Award en juryvoorzitter Plasterk reikt de prijs 11 juni in Utrecht uit. Plasterk stond zelf vorig jaar op de longlist van de Dutch Doc Award met een serie portretten die hij van iedere bezoeker maakte in zijn ministeriële werkkamer (foto Joost van den Broek).

Prijs voor de beste documentaire fotografie
31.03.2011

Vorig jaar is de Dutch Doc Award, een prijs ter grootte van 20 duizend euro, voor het eerst uitgereikt. Winnaar was toen Jeroen Kramer, met zijn serie Room 103, een oud-oorlogsfotograaf die zijn verscheurde woonplaats Beirut op een andere manier ging bekijken.

 De prijs komt er weer! Vorig weer lag de organisatie bij  het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (BKVB). De stichting Dutch Doc Photo heeft de organisatie van de prijs begin dit jaar  overgenomen en ambieert, net als het Fonds, de Nederlandse documentaire fotografie breeduit in de schijnwerper te zetten.

In Nederland werken veel fotografen aan langlopende fotoprojecten, ver weg van het nieuws, veelal zeer geëngageerd en persoonlijk gedreven. Die krijgen een platform met de Award en, dit jaar voor het eerst, Dutch Doc Days, een driedaags fotografiefestival in Utrecht van 10 t/m 12 juni. 

De genomineerden van de Dutch Doc Award zijn vanaf 20 mei te zien in het Museumkwartier Utrecht op meerdere locaties. In festival, op 11 juni, wordt de winnaard van de Award en de prijs van 20 duizend euro, bekend gemaakt.

 

Dutch Doc begint echt
31.03.2011

Alles staat in de steigers. Vanaf eind mei is Utrecht in de greep van documentaire fotografie. Eerst met een tentoonstelling, vanaf 20 mei, op 11 en 12 juni zijn de Dutch Doc Days: in internationaal festival voor iedereen die van fotografie houdt.

William Ewing jurylid Dutch Doc Award 2011
29.03.2011

William A. Ewing is an internationally respected specialist in photography, a writer, exhibition curator, professor, and museum director. After founding Optica Center for Contemporary Art in Montreal in 1972, he moved to New York in 1977 to take up the post as Director of Exhibitions at the International Center of Photography. In 1991 he moved to London as a freelance curator and author, and in 1996 was appointed Director of the Musée de l'Elysée in Lausanne, Switzerland, where he remains today. The Musée de l'Elysée is considered one of the world's foremost institutions specializing in photography.

Over the years Ewing's exhibitions have been shown at many world class locations internationally, including the Serpentine Gallery (UK), the Wellcome Institute (UK), The Centre Pompidou (France), the Museum of Modern Art (USA) and Montreal Museum of Fine Arts (Canada).
Ewing has published several books, including The Body, Love & Desire, Face: The New Photographic Portrait, and has contributed to numerous magazines and newspapers.
He lectures widely on the international circuit and for five years has taught the history of photography at the University of Geneva.

Jeroen Kramer wint eerste Dutch Doc Award
02.06.2010

Midden-Oostenfotograaf Jeroen Kramer heeft de Dutch Doc Award 2010 gewonnen met zijn serie Room 103; foto’s vanuit oorlogsgebied die geen oorlogsfoto’s zijn. Kramer kreeg deze nieuwe prijs van 20 duizend euro woensdagavond tijdens een gala-avond in de Stadsschouwburg Utrecht. De jury prijst hem om zijn zelfkritische houding en openhartigheid over het vak van oorlogsfotograaf.

Kramer (1967) volgt het Midden-Oostenconflict sinds 2000. Hij begon als een klassieke nieuwsfotograaf. ‘Nu denk ik: wat een domme lul was ik vroeger, toen ik met adrenaline in mijn bloed naar het front vertrok.’ Voor Room 103 maakte Kramer een selectie uit zijn werk, waarin de schoonheid van het Midden-Oosten en intiem menselijk contact overheersen. ‘Bepaalde foto’s vind ik zelf veel te mooi’, zegt hij, want ‘oorlog is altijd lelijk’. Room 103 is een persoonlijk document van Kramer over zijn leven in het Midden-Oosten, waarbij zijn tekst een belangrijk geheel vormt met de fotografie.

In de categorie innovatie/experiment is de Dutch Doc Award (2500 euro) toegekend aan Stefanie Grätz (1977) voor haar serie SurfingViews: a Couchsurfing Directory. Grätz logeerde maandenlang op banken die via het netwerk van couchsurfing werden aangeboden en fotografeerde bij het ontwaken de intieme leefomgeving van vreemden. Zij krijgt de prijs van de jury voor de frisse manier waarop zij een nieuw fenomeen fotografisch in kaart heeft gebracht.

Voor de categorie beste documentaire waren zeven werken genomineerd. Voor het beste experiment drie. De Dutch Doc Award is een jaarlijkse prijs voor Nederlandse documentaire fotografie, ingesteld door het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, samen met FOTODOK in Utrecht. Bij documentaires gaat het om langlopende fotoprojecten die door de fotograaf vanuit een sterk persoonlijk engagement worden gemaakt en die ver af staat van snelle (single-image) nieuwsfotografie. 

De genomineerde foto’s van de Dutch Doc Award 2010, zijn tot 21 juni te zien in Utrecht. Buiten op het Domplein wordt een selectie van het werk van de fotografen getoond in een speciale fotocarrousel. Daarnaast wordt het werk tentoongesteld in Noorderlicht, Groningen, van 26 juni tot en met 8 augustus. Het werk van de geselecteerden voor de prijs is ook te zien op Dutch Doc Award

Back to Top